Wat is het collectieve bewustzijn? Leer over de kritische massa!
03 december 2014 

Wat is het collectieve bewustzijn? Leer over de kritische massa!

Wat is het collectieve bewustzijn? Je zou het kunnen omschrijven als het geheel van gemeenschappelijke opvattingen en sentimenten van de mens. Als dit zo is, welke rol speelt het collectieve bewustzijn dan bij de genezing van ziekte? Voor sommige ziekten staat het collectieve bewustzijn gelijk aan de kritische massa die nodig is om genezing te platen plaatsvinden. Als je geïnteresseerd bent in een ziekte die als ‘ongeneeslijk’ wordt beschouwd, zal je dit reteinteressant vinden. Lees snel verder.

 Het collectieve bewustzijn

In mijn boek ‘De jongen die van suikerziekte genas’ omschrijf ik uitgebreid wat de invloed is van het collectieve bewustzijn en de kritische massa die nodig is om veranderingen te ‘gronden’. Dat geldt voor bepaalde uitvindingen, maar ook voor bepaalde ziekten. Het collectieve bewustzijn moet hoog genoeg zijn om het hier, op deze aardkloot, te gronden of materialiseren. Voor een ziekte zoals diabetes type 1, die voorheen als ongeneeslijk werd beschouwd, geldt dit ook. In mijn boek schrijf ik onder andere:

Het concept van een uitvinding hangt al ergens in de lucht, in de kosmos, het universum, hoe je het ook wilt noemen. Maar we kunnen er niet bij, totdat ons bewustzijn hoog genoeg is om erbij te kunnen, het binnen te halen en te vertalen, om het vervolgens hier op aarde te manifesteren of te gronden. Te materialiseren. Het is er al die tijd al, maar we kunnen er simpelweg niet bij. Het is te vluchtig of te ijl om beet te pakken.
’Als iemand of enkele personen in staat zijn een nieuw concept of idee ‘binnen te halen’, dan ben je er daarmee nog niet. Het gaat erom dat het collectieve bewustzijn van de mensheid hoog genoeg moet zijn om dat concept of idee vervolgens te omarmen en te ondersteunen. Je hebt een bepaald aantal mensen, die we de kritische massa zullen noemen, nodig om een idee of concept levenskracht mee te geven. Het is de kritische massa die een concept of idee eigenlijk het recht van bestaan geeft. Dus alleen als een concept of idee gedragen wordt door voldoende mensen is het levensvatbaar?’ vatte ik samen.
‘Zwart-wit gezien wel. Zie een concept of idee maar als een enorme luchtballon die steeds op wil stijgen. Er zijn een heleboel mensen voor nodig om hem op de grond te houden. Pas als het aantal mensen groot genoeg is, is het mogelijk de luchtballon hier te houden.’

Bovenstaande uitleg is ook de reden dat uitvindingen en innovaties regelmatig tegelijkertijd op verschillende plaatsen in de wereld worden gedaan. Het is op dat moment ‘beschikbaar’ gekomen.

Communicatie binnen het collectief

Onlangs las ik iets dat een prachtige metafoor vormde voor de werking van het collectieve bewustzijn. Het geeft het verband tussen het collectieve bewustzijn en bijvoorbeeld het genezen van ziekte weer in een mooi voorbeeld.

Het gaat over de communicatie van bacteriën in ons fysieke lichaam. De microben en bacteriën in je lichaam die eigenlijk een groot deel van je leven beheersen, zonder dat je dat weet. Je beschouwd deze kleine ‘indringers’ alleen niet als een bepalend deel van je leven, omdat ze zo klein en onbeduidend zijn, maar toch zorgen zij voor een uniek geschenk. Microben en bacteriën zijn in constante communicatie met elkaar. Altijd. Op ieder moment. Er is geen enkel moment waarop de microben in je lichaam niet met elkaar in verbinding staan. Betekend dit dat zij het altijd met elkaar eens zijn? Absoluut niet. Ze hebben allemaal een andere intentie, ze hebben allemaal een andere rol en ze brengen allemaal een uniek geschenk mee voor je lichaam. Maar ondanks deze tegenstrijdigheden zijn zij in constante communicatie met elkaar en hebben zij allemaal een stem in wat er gaat gebeuren. Zelfs als er maar eentje zegt “dit gaat er gebeuren”, en de rest zegt “nee, dat gaan we niet doen”, heeft hij toch zijn stemrecht. Iedereen spreekt zijn eigen waarheid. Maar als het collectief een kritische massa bereikt over een bepaalde keuze, als er genoeg zijn die overtuigd zijn van dezelfde waarheid, wordt de beslissing binnen o time in je lichaam tot uiting gebracht.

In de context van deze blog gebruiken we het voorbeeld van het collectieve bewustzijn in het kader van genezen van ziekten, maar afhankelijk van de eigen levensfilosofie zullen veel mensen dit ook herkennen als uitgangspunt dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Ook daar is dit een mooie metafoor voor.

Het collectieve bewustzijn bij dieren zoals mieren

Mieren zijn een ander prachtig voorbeeld van de werking van het collectief bewustzijn. Ook mieren communiceren als een collectief. Als de verkenners op pad gaan om voedsel of andere zaken op te sporen die nodig zijn voor het collectief en een van de mieren wordt onderschept of gaat dood, dan is iedere mier van het collectief daar DIRECT van op de hoogte.

collectieve bewustzijn

Het is misschien even wennen, maar ook de mens is een collectief. Micro en macro. De microben en bacteriën in je lichaam bewijzen dat. Ook al zijn zij het soms niet met elkaar eens, zij werken samen. Ook al is hun zienswijze soms niet gelijk, ze communiceren en als er een kritische massa is bereikt, vindt verandering direct plaats.

Suikerziekte

Enkele jaren geleden was diabetes type 1, ongeneeslijk. Inmiddels heeft de wetenschap onderkent dat insuline producerende cellen niet dood zijn, maar zich verborgen houden voor het eigen immuunsysteem. Verandering vindt plaats en er wordt momenteel waanzinnig veel onderzoek gedaan naar genezing van suikerziekte. Het is een kwestie van tijd voordat er iets gevonden wordt wat helpt suikerziekte te genezen.

Help je mee deze blog te verspreiden? Dank!

[socialbuttons]

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen