Tijdgeest - Andere tijden en vasthouden aan iets wat 'toen' speelde
05 april 2018 

Tijdgeest - Andere tijden en vasthouden aan iets wat 'toen' speelde

Tijdgeest. Ziekte ontstaat vaak in het verleden. Het verleden is vaak bepalend voor hoe je het heden (en de ‘toekomst’) beleeft. Ik moest hier enkele dagen geleden aan denken. Op 1 april stond ik stil bij de verjaardag van Brian, mijn broertje, die op vierjarige leeftijd overleden is. Mijn vader vertelde mij laatst een verhaal over iets wat er tegen hem gezegd werd na het overlijden van mijn broertje, zijn zoontje, dat met dit onderwerp te maken heeft.

En… verwerkt?

Ik had het verhaal zelf nog nooit gehoord. In eerste instantie gingen mijn haren ervan overeindstaan, waarschijnlijk is dit ook de enige initiële reactie die je ervan kunt krijgen, maar daarna ga je het in perspectief plaatsen.

Drie weken na het overlijden van mijn broertje kwam de huisarts voorbijrijden. Mijn vader was buiten in de tuin aan het werk. De huisarts wilde eerst doorrijden, stopte toen, kwam terug en zei tegen mijn vader: ‘En, hebben jullie het allemaal een beetje kunnen verwerken?’

Tja… Je zoontje van vier komt te overlijden en drie weken later wordt er aan je gevraagd of je het al een beetje een plekje hebt kunnen geven

Die beste man wist ook niet wat hij moest zeggen op dat moment. Vele jaren later hebben mijn vader en hij het er ook over gehad en zei de huisarts dat hij zich vaak heeft afgevraagd hoe hij dat ooit heeft kunnen zeggen en heeft daarvoor ook zijn excuus aangeboden.

Tijdgeest

Het was de tijdgeest. Mooi woord, tijdgeest. ‘De geest van de tijd’. Na een overlijden was er geen of veel minder nazorg, niet voor volwassenen en niet voor de eventuele kinderen die erbij betrokken waren. In een dorp waren geen goed opgeleide professionals die wisten hoe ze met dit soort situaties moesten omgaan. Tegenwoordig zijn dit soort situaties ondenkbaar en staat er voor iedereen, die dit wil of nodig heeft, een team van mensen klaar waar een beroep op kan worden gedaan. Met wie je kunt praten.

Dat was vooral wat er in die tijd niet werd gedaan. Praten. Het gevolg was dat pijn, verdriet en opgekropte emoties werden opgeslagen en dat deze, vaak vele jaren later, alsnog naar boven kwamen drijven in de vorm van een onbalans. Bijvoorbeeld ziekte.

Het gebrek aan verwerking speelde overigens op veel meer vlakken in de maatschappij. Kijk maar eens hoe mensen die de oorlog hebben meegemaakt met hun trauma zijn omgegaan. De emoties, de ervaringen, de verschrikkingen werden opgekropt en vastgehouden tot aan het graf. Er werd niet over gepraat en/of er kon niet over gepraat worden.

 

Tijdgeest

Het verleden

Het verleden speelt een hele bepalende rol bij hoe we het heden beleven. Maar zoals je in mijn verhaal al terug kunt lezen, het zijn andere tijden.

Een scenario zoals ik dat schetste hoeft niet meer op deze manier afgespeeld te worden. Toch kunnen pijn en oude verwondingen als gevolg van zo’n oud scenario het heden nog steeds in grote mate beïnvloeden. Maar je leeft niet meer in het verleden! Dat is de kern van wat ik wil overbrengen.

Waarom vasthouden aan iets wat ‘toen’ speelde? Wat ‘toen’ zo was? Waar ‘toen’ zo mee werd omgegaan? Je hoeft niet te ontkennen wat er is gebeurd, maar je hoeft er ook niet aan vast te houden, Tenzij je daarvoor kiest.

Loslaten van je verleden is het loslaten van ziekte

Loslaten van je verleden is het loslaten van ziekte. Loslaten van ziekte is het afsluiten van het verleden.

Ik heb een blog voor je geselecteerd die ik eerder over dit onderwerp heb geschreven. Ziekte wordt als uitgangspunt gebruikt, maar het kan over ieder onderwerp uit het verleden gaan waar je nu nog steeds aan vasthoudt. Mensen die bekend zijn met mijn boeken kunnen zich misschien nog herinneren dat het ook hierin terugkomt.

Klik op deze link om het blog te lezen: https://genezenonline.nl/loslaten-van-ziekte-door-afsluiten-van-het-verleden/

Maak er een mooie dag van lieve mensen!


Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen