Vrijheid -  Voor iedereen die op zoek is naar vrijheid in zijn leven
03 december 2012 

Vrijheid - Voor iedereen die op zoek is naar vrijheid in zijn leven

Vrijheid. Daar gaat de blog van deze week over. Soms is het goed de dingen te benoemen zoals ze zijn. Gewoon zeggen waar het op staat, zonder oordeel, maar voldoende om mensen wakker te schudden. Het zou mooi zijn als dit lukt, want dan gaat de energie stromen en komt je leven in beweging.

Vrijheid

Ik krijg momenteel veel vragen die met het onderwerp vrijheid te maken hebben. En bereid je maar voor, ik verwacht dat ook jij de komende tijd regelmatig geconfronteerd zult worden met de vraag of je toe bent aan echte vrijheid.

Vrijheid en verandering

Vrijheid en verandering zijn nauw met elkaar verbonden. Mensen willen verandering. Ze smachten naar verandering. Maar toch zal die verandering voor veel mensen niet komen. Waarom niet? Omdat morgen er ongeveer hetzelfde uitziet als vandaag. Je staat op om ongeveer hetzelfde tijdstip als vandaag, eet ongeveer hetzelfde, je hebt min of meer dezelfde dagindeling en ontmoet min of meer dezelfde mensen met dezelfde problemen. Alles ziet er ongeveer hetzelfde uit. En weet je wat het grootste probleem is? Je gedachten zijn hetzelfde als vandaag. Je staat ’s ochtends op, voelt je een beetje moe, een beetje okay, een beetje niet okay en je vraagt je af wat er vandaag weer zal gebeuren. Je vraagt je af wat er voor gaat zorgen dat er verandering komt in je leven en dan doe je je armen over elkaar en wacht af. Alsof de oplossing uit de hemel zal komen vallen…

Een keuze maken

Morgen gaat hetzelfde zijn als vandaag. Tenzij je werkelijk de keuze maakt: ‘en nu is het genoeg!’ Alleen zijn er consequenties aan een dergelijke keuze verbonden. Zoals die er altijd zijn als je verandering initieert. Je leven wordt anders. Mensen zullen uit je leven verdwijnen en andere mensen komen erbij. Er zal onzekerheid zijn en de controle die je wilt houden kun je vaarwel zeggen. Het zijn juist deze consequenties van verandering die ervoor zorgen dat je waarschijnlijk niets doet, blijft zitten waar je zit en blijft doen wat je altijd al doet. Deze consequenties weerhouden je ervan werkelijke vrijheid te ervaren.

 

vrijheid

Verkiezingen

Laten we de Amerikaanse verkiezingen als metafoor gebruiken. Het maakte niet uit wie er wint. Weet je waarom niet? Door het onderliggende probleem. De mensen die gisteren werkten voor de overheid, doen dat vandaag nog. Dezelfde mensen die voor jou je vergunningen moeten regelen, of dat nalaten, zijn er morgen nog. Het zijn dezelfde mensen die morgen exact hetzelfde denken en doen zoals ze altijd hebben gedaan. Het zijn dezelfde mensen die denken dat ze toch niet in staat zijn hun leven te veranderen. Dat morgen hetzelfde zal zijn als vandaag. En daarom zal dat ook zo zijn. Het besef is er niet dat morgen kan zijn waar zij voor kiezen.

Verdrietig en deprimerend

Voor veel mensen geldt dat ze het idee hebben dat ze weinig kunnen doen aan wat hen overkomt. Dat is een verdrietig en deprimerend gevoel. Mensen hebben het gevoel dat ze geen werkelijke invloed hebben op hun eigen leven. En dus accepteren ze gelaten wat er gebeurt. O, soms rebelleren ze even. Schreeuwen wat, schoppen tegen een deur, blazen wat stoom af en gaan dan naar bed om de volgende dag weer op te staan en in exact dezelfde patronen terug te vallen. Laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk lees je deze woorden en denk je bij jezelf: dit klinkt zo goed! Het moet inderdaad anders! Ik gá het anders doen. Maar zal morgen werkelijk anders voor je  zijn dan vandaag…?

Werkelijke vrijheid

Werkelijke vrijheid is opstaan en zeggen: ‘Tot hier en niet verder. IK ga veranderen. Het interesseert me niet wat anderen doen en zeggen, hoe zij hun leven leven, wat de massa doet. IK geloof niet langer dat ik een speelbal ben van het lot en dat ik geen invloed heb op de dingen die mij overkomen. IK ga het anders doen.’ Dat is werkelijke vrijheid. Ook in mijn boek De alchemie van ziekte heb ik hierover geschreven. Voor ziekte en genezing is werkelijke vrijheid ervaren noodzakelijk.

 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Wat zijn jouw dromen?
Door

Wat zijn jouw dromen?

op 04 Feb 2013

[...] is als vandaag en vandaag ongeveer hetzelfde als gisteren, dan is het tijd voor actie (zie ook Vrijheid). De ‘dromen zijn ergens in dromenland’ en je dagelijkse realiteit blijft vastzitten in haar [...]

Reactie plaatsen