Hoe staat het met jouw interne verkiezingen?
12 oktober 2016 

Hoe staat het met jouw interne verkiezingen?

We gaan het hebben over jouw interne verkiezingen. Heb je toevallig iets meegekregen van de Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton? Naast dat het een ordinaire partij moddergooien is en een ultieme demonstratie van macht, kracht en manipulatie, laat het namelijk ook iets zien wat waanzinnig interessant is voor jezelf.

Ik las niet zo lang geleden een artikel over de verkiezingen die de inspiratie vormde voor dit blog. Allereerst: voel eens in waar het nou werkelijk om gaat bij deze verkiezen. Stap eens in je helikopter, ga erboven hangen en wat zie en voel je dan? Waarom steunen de mensen wie ze steunen? Waarom maken ze zich er zo druk om? Wat willen ze bereiken? Wat zit er werkelijk achter hun stem? Weet je nog, het referendum bij de Britten om uit de EU te stappen? Daar draaide het ook niet zozeer om wel of niet bij de EU horen. Het gros van de mensen die stemden om uit de EU te stappen, wilden iets heel anders duidelijk maken. Ze wilden gehoord worden. Onvrede over de gevestigde orde.

Als je in je helikopter hangt is het razend interessant om te zien wat ‘de mens’ nou werkelijk bezig houdt. Doe dit als waarnemer zonder oordeel, blijf ver weg van de vraag of een van beiden presidentskandidaten inderdaad ‘goed of slecht’ is, maar bekijk het objectief. Dan zal je zien en voelen wat er werkelijk speelt.

Ten tweede: vrijheid

interne verkiezingen

Eén van de dingen die je zal opvallen, is dat de verkiezingen eigenlijk over ‘vrijheid’ gaan. Dat is wat beide partijen beloven. En inderdaad, vrijheid tussen aanhalingstekens, want vrijheid komt uit jezelf en zit in jezelf. Daar hebben de beloften uit de entertainmentfabrieken van Trump en Clinton weinig mee te maken. Of het nou gaat om het bestrijden van terrorisme, het terugdringen van regels, het bouwen van een muur aan de grens met Mexico; alles draait om de belofte van zogenaamde ‘vrijheid’. Als het gaat over vrijheid, dan wordt er vooral GESPROKEN over het toezeggen van vrijheid, terwijl er in werkelijkheid steeds meer aan banden wordt gelegd. Het zijn woorden.

Vrijheid heeft niets te maken met ‘de gunst die andere mensen jouw verlenen’, om te mogen doen wat je wilt. Vrijheid heeft te maken met wat jij jezelf toestaat om te mogen doen. En er is een heel, heel groot verschil.

Mensen schreeuwen om hun recht op vrijheid. Maar een ander kan je dat recht niet verlenen. Nooit. Werkelijke vrijheid gaat over jezelf. Altijd. Vrijheid is een intern proces. Niemand kan dat aan je geven. En o ja, het zal de oplettende lezer niet ontgaan zijn… maar ook de Nederlandse verkiezingen, waarvoor de campagnes inmiddels zijn afgetrapt, laten exact hetzelfde beeld zien. Zie je hoe ook Geertje W. en de VVD vrijheid gebruiken als speerpunt?

Klapstuk: hoe zit het met jouw interne verkiezingen?

Dan nu: tijd voor het klapstuk! Dat gaat over de verkiezingsstrijd die zich in jou zelf afspeelt. De interne verkiezingen. Dit is razend interessant. Neem hierbij de dans van persoonlijkheden in je achterhoofd. Dat zijn de aspecten of rollen waaruit je bestaat (lees hier eventueel het blog). In jou bestaat namelijk dezelfde verkiezingsstrijd als ‘daarbuiten’. De vraag is: wie gaat er vandaag winnen? Wie mag de pet van ‘baas’ vandaag opdoen? Wint het aspect in de rol van slachtoffer vandaag of de ‘bekrachtigde mens’? Is het een aspect die ‘heel en gezond’ is of een gewond en beschadigd deel van en in jezelf?

Luister eens naar het ‘debat’ wat zich in je hoofd afspeelt. Het interne debat. De interne verkiezingen. Luister eens naar de beloften die worden gedaan. Welk aspect belooft jou het meeste? De meeste vrijheid, de meeste gezondheid, de meeste rijkdom? Welk aspect belooft jou eindeloos geluk? Niet dat deze dingen overigens ooit geleverd gaan worden. Bij de meeste mensen is de verkiezingsstrijd, die zich in het hoofd afspeelt, er eentje die nooit stopt. Het gaat erom wie het hardste schreeuwt en die volg je deze dag dan ook maar weer… Het gaat om het aspect dat het beste kan liegen naar je andere aspecten en rollen toe, naar jou toe, en jou de mooiste beloften doet. Die volg je. Ken je de tekeningen die in mijn boeken staan over de rollen en aspecten? De stippel puntjes? Dat is waar ik hier over schrijf: welk aspect gaat er vandaag met jou op de loop?

interne verkiezingen

Zie je het proces wat zich afspeelt in je hoofd? Al de beloften, al die mooie beeldspraak over rijker worden, gezonder, mooier, slimmer, jonger, al die dingen die jouw interne politici je beloven, maar niet leveren. En iedere dag opnieuw proberen ze, als je ’s ochtends opstaat, weer opnieuw verkozen te worden. En zowel voor de verkiezingen daarbuiten als voor jouw interne verkiezingen, geldt bijna altijd dat echte veranderingen niet komen. Waarom niet? In zijn algemeenheid willen mensen geen echte veranderingen. Geen grote veranderingen. Ze willen er wel over praten, dat wel. Maar bijna altijd blijft het daarbij. Een beetje meer comfort, een beetje meer gemak. Maar daarmee komen we weer terug bij vrijheid. Ben jij klaar voor werkelijke vrijheid? Of zoals ik eerder in het blog over vrijheid schreef:

Werkelijke vrijheid is opstaan en zeggen: ‘Tot hier en niet verder. IK ga veranderen. Het interesseert me niet wat anderen doen en zeggen, hoe zij hun leven leven, wat de massa doet. IK geloof niet langer dat ik een speelbal ben van het lot en dat ik geen invloed heb op de dingen die mij overkomen. IK ga het anders doen.’ Dat is werkelijke vrijheid. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes.

In mijn boeken staat het proces van vrijheid uitgebreid beschreven.

Lees hier eventueel het blog (nog eens) over werkelijke vrijheid.

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Heleen
Door

Heleen

op 12 Oct 2016

Treffende inhoud! Het zet mij vanochtend even stil om te zien hoe ik mijn mijn vrijheid omga.

Franklin
Door

Franklin

op 14 Oct 2016

Thx Heleen, mooi dat je het zo bewust naast je eigen leven legt, complimenten!

Elly
Door

Elly

op 12 Oct 2016

Mooie inhoud! Herkenbaar! Ik lees momenteel jouw boek De jongen die (van) suikerziekte genas. Wat een mooi verhaal, jouw ervaringen hebben iets weg van het boek van Janosh! Jij/Hij gaat op pad en zien wel wat er gebeurt onderweg en wie jullie tegenkomen op jullie pad! 👍🏻

Franklin
Door

Franklin

op 14 Oct 2016

Hoi Elly, dank voor je reactie en mooie woorden! Vaak zijn we druk bezig met het controleren van ons leven, maar eigenlijk is de controle loslaten de enige vorm van controle :) En er gebeuren dan vaak mooie dingen. Veel leesplezier Elly!

Reactie plaatsen