Zoetstoffen en lightproducten - Dit MOET je echt weten
08 oktober 2014 

Zoetstoffen en lightproducten - Dit MOET je echt weten

Zoetstoffen en lightproducten die suikerziekte bevorderen in plaats van afremmen? In zoetjes en suikervrije drankjes zit vaak sacharine, aspartaam of sucralose. Paradoxaal genoeg blijkt nu dat de drie zoetstoffen bij dagelijks gebruik het lichaam bemoeilijken om de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te verlagen. En die situatie kan juist tot diabetes en overgewicht leiden.

Zoetstoffen en lightproducten

Dat stond op 18 september jl. te lezen in een artikel uit de Volkskrant. Zij refereerden aan een artikel dat door Israëlische wetenschappers in het toonaangevende magazine Nature werd gepubliceerd na onderzoek bij zowel muizen als mensen.

Zoetjes, lightproducten en caloriearme drankjes zoals suikervrije cola leiden sneller tot stofwisselingsafwijkingen, waaronder diabetes, bij mensen die daarvoor aanleg hebben. In zoetjes en suikervrije drankjes zit vaak sacharine, aspartaam of sucralose. Die stoffen bevatten geen calorieën en zijn daarom aantrekkelijk voor mensen die gewone suiker liever mijden om overgewicht of diabetes te voorkomen.

Paradoxaal genoeg blijkt nu dat de drie zoetstoffen bij dagelijks gebruik het lichaam bemoeilijken om de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te verlagen. En die situatie kan juist tot diabetes en overgewicht leiden.

Aspartaam

Aspartaam, een zoetstof die controversieel is omdat deze kankerverwekkend zou zijn – een bewering die overigens na talloze studies niet overeind blijft – bleek in muizenexperimenten het veiligst van de drie. Het is momenteel de meest gebruikte zoetstof in drankjes en zoetjes. Sacharine verhoogt bij de knaagdieren de bloedsuikerspiegel het meest.

Verhoogde bloedsuikerspiegel

Max Nieuwdorp, internist-endocrinoloog bij het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), vindt dat het onderzoek ‘heel netjes is uitgevoerd’. Wel merkt hij op dat de hoeveelheid zoetstof waarbij de bloedsuikerspiegel van muizen steeg, in de studie extreem hoog was. ‘Je zou zo’n dertig cola lights per dag moeten drinken. Dat is absurd veel’, zegt hij. ‘Toch zijn de resultaten belangrijk, want de studie laat zien dat mensen die al gevoelig zijn voor bloedsuikerproblemen, door bijvoorbeeld overgewicht, diabetes of een slecht eetpatroon, beter af zijn als ze niet te veel zoetstoffen drinken.’

Die conclusie wijkt af van de huidige voedingsrichtlijnen voor diabetes en overgewicht, die in 2010 zijn opgesteld. Daarin worden zoetstoffen aangeraden als suikervervanger, zolang de maximaal toegestane hoeveelheid van zestien glazen lightdrank of gezoete koffie per dag niet wordt overschreden.

Deze hoeveelheid kan bij mensen echter al nadelig zijn, ontdekten de Israëlische wetenschappers. Ze gaven zeven proefpersonen een week lang glazen lightdrank met sacharine en zagen bij vier van hen een verhoogde bloedsuikerspiegel. De andere drie hadden nergens last van.
Volgens de onderzoekers is dat verschil in gevoeligheid te wijten aan de samenstelling van darmbacteriën.

Darmbacteriën

Mensen met een gezonde darmbacteriesamenstelling ondervinden waarschijnlijk geen nadelige gevolgen, terwijl mensen met een minder gezonde bacteriesamenstelling gemakkelijker een hogere bloedsuikerspiegel zouden krijgen. Helemaal zeker van de sleutelrol van microben zijn de onderzoekers niet, maar een extra muizenexperiment bevestigde hun vermoedens.

Volgens Nieuwdorp worden de aanwijzingen voor het belang van darmbacteriën bij stofwisselingsziekten steeds sterker. ‘We gaan zeker meer van dit soort onderzoeken zien’, zegt hij. ‘Wat we eten, heeft direct invloed op onze darmbacteriën en stofwisseling. Maar welke voedingsstoffen precies welk effect hebben, weten we nog niet.’

In mijn boeken en blogs ben ik vaker kritisch over de voedingsindustrie en de wonderbaarlijke en magische wereld van de farmaceutische industrie. Gebruik  je gezonde verstand gebruiken en geloof niet alles wat je ziet, leest en hoort. Er zit bijna altijd een belang aan ‘ de mooie boodschappen’ die je krijgt voorgeschoteld. Het is goed daar af en toe bij stil te staan. Dit artikel uit de Volkskrant over zoetstoffen en lightproducten is hier een goed voorbeeld van.

 

[socialbuttons]

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
sandra hoogteijling
Door

sandra hoogteijling

op 21 Mar 2015

Interessant artikel. Bloedsuikers gaan ervan omhoog. Zoetstoffen zijn rommel, het is allemaal chemisch. Slecht voort je lichaam. Je lever moet hard werken om het weer uit je lichaam te krijgen. Je wordt er moe van. Ik heb diabetes typ1 en gebruik al 20 jaar geen zoetstoffen meer. Stevia is volgens mij het enige natuurlijke. Maar dat smaakt bitter in de koffie. En door de bekende merken zoals Natrena wordt je genept. Omdat de hoeveelheid Stevia maar minimaal is. Terwijl je wel meer betaald dan voor gewone zoetstof.

Reactie plaatsen