Zwarte Pieten discussie - Alles wat je voelt, denkt en vindt gaat ALTIJD over jezelf
20 november 2018 

Zwarte Pieten discussie - Alles wat je voelt, denkt en vindt gaat ALTIJD over jezelf

Gadverpielekes, wat kan ik enthousiast worden over die zwarte pieten discussie 🙂 Genieten hoor! Het is zo’n heerlijke, fascinerende discussie om te volgen. En zo’n prachtige kans om een stukje wijsheid, zelfreflectie en bewustzijn binnen te hengelen.

Misschien heb je onderstaand ‘mopje’ of verhaaltje al gelezen. Het circuleert aardig op het internet en geeft op zo’n leuke, speelse manier aan wat je van de hele zwarte pieten discussie kunt leren. En waar het om draait. Als je er aanstoot aan neemt, lees dan sowieso even verder want dan is dit blog op je lijf geschreven.

Zwarte pieten discussie – Sinterklaasfeest in 2030

Een kind vraagt aan zijn opa of zij vroeger ook Sint en Piet vierden? ‘Ja jongen,’ zegt opa, ‘alleen waren het toen Sint en Zwarte Piet.’

‘Was Piet toen zwart?’ vraagt het jongetje.

‘Tot 2016 wel. Toen mocht het niet meer en werd hij wit.’

‘Waarom?’

‘Een groep mensen vond een Zwarte Piet discriminerend en racistisch.’

‘Maar Piet is toch heel aardig, slim en vrolijk en speelt met kinderen en deelt kadootjes uit? Hij is toch geen rotzak?’

‘Nee, maar die mensen vonden dat Piet een slaaf was,’ legt opa uit.

‘Een slaaf? Van Sinterklaas? Deed de Sint lelijk tegen Piet? Gaf hij Piet straf of sloeg hij hem?’ vraagt het jongetje.

‘Nee, dat niet. Ze zongen samen en deelden samen snoep uit.’

‘Dus Sint en Piet waren goede vrienden?’

‘Ja,’ zegt opa, ‘net als Sint en Piet nu.’

‘Maar Piet is nu niet meer zwart?’

‘Nee, want dat mag niet,’ zegt opa.

‘Opa?’

‘Ja?’

‘Er zitten vier kinderen in mijn klas die zwart zijn.’

‘O ja?’

‘Ja. En hun papa’s willen nu gaan klagen bij de VN.’

‘Waarom dan jongen?’

‘Omdat ze het discriminatie en racisme vinden dat al die lieve, gulle Pieten blank zijn. Alsof zwarte mensen niet goed genoeg zijn om Piet te worden. Ze vinden dat er ook Zwarte Pieten moeten komen.’

Het gaat altijd over JOU

Toch een schitterend verhaal dit :)? Daarom is context scheppen en storytelling zo’n waanzinnige manier om dingen duidelijk te krijgen. Kijk, zo’n verhaal als hierboven ligt er heerlijk dik bovenop en is lekker gechargeerd, maar het laat wel iets heel moois zien. Alles wat je voelt, denkt en vindt gaat ALTIJD over jezelf. Ik heb vaker gezegd en geschreven dat een mening iets is wat je zelf het beste uitkomt.

Of er nou zwarte pieten zijn, witte pieten, roetveegpieten, regenboogpieten of helemaal geen pieten, dat maakt me in dit verhaal helemaal niet uit. En wat moeten we met Sinterklaas dan. Die beste man heeft een baard. Is een oude dude. Weet je hoeveel mensen er van 50+ zijn die geen baan meer kunnen vinden door hun leeftijd? Ondanks al hun inzet, werkervaring en goede opleidingen? Moet die baard er dan maar af? Omdat deze groep zich gediscrimineerd voelt? Sint is namelijk zekerrr 50+ en hij heeft gewoon een baan. Totaal niet realistisch en bovendien confronterend. Dat is aanstootgevend, dat kaaaan toch niet…

zwarte pieten discussie


Alles begint en eindigt bij jou

Dit is een waanzinnige mogelijkheid om iets van op te steken. Alles, ALLES, begint en eindigt bij jou. Bij jezelf. Dat is bepalend voor hoe jij in het leven staat. Jouw perceptie, jouw overtuigingen en conditioneringen, zijn voor jou allesomvattend. Er zal ALTIJD iets zijn wat je dwars zit en waar je aanstoot aan neemt of kan nemen als je niet in sync bent met jezelf.

Sta er ook eens bij stil wat dit betekent voor ziekte en genezing. Als je uitgaat van de psychologische oorsprong van ziekte waarin eigenwaarde en eigenliefde vaak een rol speelt, sta dan eens stil bij dit gegeven. Ook als je je druk maakt om de hele ‘zwarte pieten discussie’. Waar maak je je werkelijk druk om? En doe je dat veel vaker? Wat zit erachter? Hou je vast aan het (slavernij)verleden of ben je juist bang voor verandering? Wat spiegelt het en in welke aspecten van je leven komt dat nog meer terug? Dat is bewustzijn, dat is de manier waarop je je leven aanraakt.

Gaaf toch dit :)?

De praktijk: het leven van een vijfjarige

zwarte pieten discussie

Laten we eerlijk zijn, een kind maakt het letterlijk geen pepernoot uit hoe zwarte Piet of Sinterklaas eruit ziet. Zwarte Pieten discussie, duhhh… Die vreugde, die spanning, die opwinding, die kado’s en dat snoepgoed, te gek toch. Man, man, wat heb ik zelf ook een prachtige herinneringen aan dit feest!

Hoe ziet het sinterklaasfeest er in het leven van een kind van vijf jaar er in de praktijk uit? Lief dat je dat vraagt, want toevallig zijn we gisteren met onze vijfjarige dochter naar het sinterklaasfeest op haar dansles geweest 🙂

De hele groep kids was daar aan het wachten op Sinterklaas, maar Sint liet nog even op zich wachten. Kids zingen en zingen. Hoofd Piet ging weg om Sint te zoeken en kwam ‘verkleed’ terug. Hij was nog zo zwart als roet, had een mijter op zijn pieten pet, een bezemsteel als staf en van papier maché had hij een baard gemaakt. De hele zaal met kids gierde het uit van het lachen! Toen er gevraagd werd aan de kids wat er niet klopte, had de hele zaal met kinderen het over de staf, de baard en de mijter op de pietenpet. Geen kind had het over de kleur van de ‘Sint’, namelijk zo zwart als roet… Het is een discussie door en voor volwassenen.

Alles wat je voelt, denkt en vindt gaat ALTIJD over jezelf.

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Astrid
Door

Astrid

op 20 Nov 2018

Hier word ik heel blij van. Wat een fijn verhaal en het gaat idd over hoe je zelf in het leven staat. Helaas genieten sommige mensen van relkerij en ruierij. Dat gaat ook over hen zelf. Dankbaar dat we in dit vrije land wonen. En geniet van de sinttijd. Nu met kleinkinderen pepernoten en gezelligheid warme kachel en chocomelk. Heb een heerlijke tijd allemaal. En geniet.

Franklin
Door

Franklin

op 21 Nov 2018

Klinkt heerlijk Astrid, , ik zie je al zitten bij de kachel :) Enjoy!!

Reactie plaatsen