Aandacht en groei - Wat je van ‘The Donald’ kan leren
15 november 2016 

Aandacht en groei - Wat je van ‘The Donald’ kan leren

Aandacht en groei en ‘The Donald’. Als je het nieuws over de winst van Donald Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen de afgelopen periode een beetje hebt gevolgd, dan zul je het volgende misschien zijn tegengekomen: de invloed die Google en Facebook mogelijk hebben gehad op de verkiezingswinst van Trump en de rol die Rusland daarin heeft gespeeld. In deze claim ligt een heerlijk leermoment voor jezelf verscholen!

Wat speelt er precies? Laten we daarvoor eerst naar de serie House of Cards kijken. Deze serie liet in haar laatste seizoen zien wat er theoretisch mogelijk is rondom de presidentsverkiezingen en dit is precies wat volgens veel analisten een reëel scenario is geworden. In de serie laten de bedenkers zien dat het door het manipuleren van zoekopdrachten mogelijk is de verkiezingen te beïnvloeden. Door te bepalen wat getoond wordt en wat niet en door expliciete positieve berichten dan wel negatieve berichten over een kandidaat te plaatsen, wordt de opinie van de kiezer rondom de kandidaten beïnvloed.

‘The Donald’

De claim is dat grote vriend Poetin, die liever Trump aan het roer heeft staan (wil o.a. de annexatie van de Krim erkennen) dan Clinton, deze strategie ook d.m.v. cyber manipulatie heeft toegepast. Merkel in Duitsland, ‘staatsvijand numero uno’ van Poetin, heeft ook al aangegeven dat dit gebeurd is en dat er in Duitsland hetzelfde zal gebeuren. Stelselmatig berichten versturen, vals of niet, die juichend dan wel dodelijk zijn in hun commentaar en zich razendsnel verspreiden (‘The Donald’ schijnt deze strategie overigens ook te hebben gevolgd, voortdurend bizarre uitspraken doen die vervolgens (uiteraard) explodeerden op het internet). Doordat deze berichten voortdurend zichtbaar zijn en als eerste getoond worden in Google en op Facebook, wordt het internet gemanipuleerd. Daarnaast is de claim dat gebruikers van Google en Facebook, die al een voorkeur hebben voor een kandidaat (gemeten op basis van hun interesses), alleen datgene krijgen te zien waar hun interesse ligt (zoals dat bijvoorbeeld met advertenties ook gebeurt). Aandacht en groei dus. Het andere krijgen ze niet te zien en daarmee wordt die andere optie bij voorbaat uitgesloten. Waarom is dat ‘nasty’? Denk dan aan wat bijvoorbeeld het NPO programma ‘De kennis van Nu’ al meldde, toen zij de werkwijze van populisten onderzochten: als iets voortdurend herhaald wordt gaat je brein het aannemen voor ‘waar’.

Bedrijven als Google en Facebook zeggen uiteraard dat zij de gegevens van hun gebruikers nooit zullen gebruiken/misbruiken voor dit soort doeleinden. Het probleem is alleen dat de algoritmes, op basis waarvan zij o.a. de zoekresultaten en vindbaarheid bepalen, geheim zijn. Niet inzichtelijk. Tot zover even de basis. Gaan we het nu hebben over datgene waar ik het werkelijk over wil hebben :)

 

Aandacht en groei

Persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn

Enkele weken geleden schreef ik in een blog al dat je met het genezen van de oorsprong van ziekte werkt aan datgene wat erachter ligt: persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn. Het brengt je terug bij jezelf. Je gaat steeds meer leven in ‘EN’. “Ja, misschien is er dat gebeurt, maar ook dat en dat”. Je gaat anders naar dingen kijken. Dingen anders ervaren. Dingen vanuit hoger perspectief zien. Er zijn ALTIJD meerdere waarheden!

Een van de belangrijkste dingen die leven vanuit een hoger perspectief je leert, is dat je veel minder beïnvloedbaar bent door nieuws van buitenaf. Verbale input, weet je nog? Je neemt steeds minder klakkeloos aan wat je hoort, ziet of leest en/of je laat het direct weer los. Voel altijd wat resoneert met iets binnenin jou. Wat resoneert met je innerlijk weten. Met de groei van je bewustzijn, laat de stem van jouw innerlijke wijsheid zich steeds meer en beter horen. Daardoor neem je niet langer alles blind over van je omgeving en ben je minder manipuleerbaar. Ongeacht een Google of Facebook. Je trekt je eigen plan en pad.  

Aandacht en groei

Hier is een ander prachtig punt uit het Amerikaanse verkiezingscircus waaruit je lering kunt trekken. Waar je tegen vecht groeit. Waarom? Je geeft er energie aan. Als er iets is waar wel tegen gevochten is, is het tegen ‘The Donald’. Niet dat ik nou zo briljantino ben, maar als waarnemer gaf ik enkele weken geleden al aan dat Trump wel moest winnen: het is een wetmatigheid. Aandacht en groei. Waar je aandacht aan schenkt groeit. Vertaal dit ook weer door naar je eigen leven (we gebruiken The Donald ten slotte alleen als voorbeeld om iets inzichtelijk te maken), ook daar gaat deze wetmatigheid op. Waar je focus en aandacht ligt groeit. Waar je je energie aan geeft groeit. Energie is neutraal. Het is aan jou hoe je het gebruikt en toepast. Ga het gevecht niet aan vanuit boosheid, kracht, macht of manipulatie. Richt je aandacht niet op wat je NIET wilt, laat dat niet groeien, maar op wat je WEL wilt. Gebruik het voorbeeld van ‘The Donald’ om je je eigen innerlijke wijsheid en weten beter te voelen en het in je eigen leven tot uitdrukking te brengen.

 

Aandacht en groei

 

O ja, toch goed om nog even te vermelden. Verlies jezelf niet in allerlei complottheorieën rondom hetgeen ik heb geschreven in dit blog over Rusland, Google en Facebook. Dat is niet waar dit blog over gaat. Aandacht en groei, weet je nog? Zonde van je energie en waar je je energie aan geeft… groeit.

We leven in interessante tijden :)

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
M Mesman
Door

M Mesman

op 15 Nov 2016

oud nieuws, in een nieuw vat overgedaan. Het principe van de groeiende gedachtenwolken, en gedachte is immers materie, is in de universele leer en in de geestesscholen, al eeuwen gemeengoed, van Lao Tse tot de huidige geestesscholen

Franklin
Door

Franklin

op 17 Nov 2016

Als de geschiedenis ons iets geleerd heeft is dat... de geschiedenis ons niets geleerd heeft. Nu nog toepassen dus :)

Reactie plaatsen