Ben jij ook verslaafd aan een spirituele suikerkick?
19 februari 2014 

Ben jij ook verslaafd aan een spirituele suikerkick?

Een spirituele suikerkick betekent zoveel als, een dringende behoefte aan een dagelijks portie ‘spirituele positiviteit’ om je door de dag heen te helpen. Een korte kick die, net als veel toegevoegde suikers in voeding, zorgt voor een korte ‘kick’ of opleving om je daarna weer leeg en uitgehold achter te laten.

In de blog ‘Wat zijn jouw dromen’ leg ik uit dat dromen die een afleiding, een vlucht, zijn geworden voor het leven in de dagelijkse realiteit, achter je gelaten moeten worden. Materialiseer je dromen of leg ze af.

Spirituele suikerkick

Je zou een spirituele suikerkick met dit onderwerp kunnen vergelijken. Ook voor een spirituele suikerkick geldt dat als het lezen of zien van een spiritueel boodschap je net genoeg voldoening geeft ‘to make it through another day’, je het zo snel mogelijk achter je moet laten. Spiritualiteit is dan een (uit)vlucht geworden uit je dagelijkse realiteit. Een subtiele verslaving zoals ik die omschrijf in mijn boek De jongen die (van) suikerziekte genas: een verslaving die moeilijk bij jezelf te ontdekken is.

Als je last hebt van het fenomeen spirituele suikerkick, is het tijd om jezelf eens recht in de spiegel aan te kijken. Er ontbreekt dan namelijk iets in je leven. De korte kick die je krijgt van de chemische reactie in je hersenen als je iets ziet, hoort of leest wat te maken heeft met spiritualiteit en die je kortstondig beter laat voelen, is er eentje die je gevangen houdt in een illusie. Eentje die verhindert dat je letterlijk en figuurlijk aanwezig bent in je eigen leven in deze aardse realiteit.

“Heb jij ook last van een spirituele suikerkick?”

Spiritueel pad

Het belopen van een ‘spiritueel pad’ zit vol afleiding en uitdagingen. En dat is precies wat ‘spiritualiteit’ vaak geworden is: een pad vol afleiding, commercie, dogma’s en meer ongein waar werkelijk alles en iedereen op wordt geprojecteerd. En dat is ook precies de reden waarom ik een hekel heb aan het woord spiritualiteit. Tegenwoordig wordt alles onder deze noemer geschaard.

Spirituele suikerkick

Waar deze blog om draait en wat tevens de vraag is die je jezelf moet stellen, is of je gedreven en passievol en met een diep verlangen van binnenuit een pad beloopt van persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn, wat uiteindelijk leidt naar je eigen essentie, of dat je op zoek bent naar een spirituele suikerkick om je door de dag te helpen. Is het pad dat je loopt een ‘spelletje’ voor je, kort en vluchtig, zoals de entertainment maatschappij waarin we leven of ben je werkelijk gemotiveerd jezelf onder de loep te nemen? Met alles wat daarbij hoort? Weten jullie nog dat ik het vaker over de term ‘het magische drankje’ heb gehad in mijn boeken? Eigenlijk is dat de vraag die je jezelf moet stellen: ben je op zoek naar het magische drankje of niet? En remember… er is geen goed of fout antwoord, wees alleen eerlijk naar jezelf toe.

De volgende stap:

**NIEUWE BOEK IS UIT**

Ziekte en Genezing

foto van Tonny Loorbach.

[socialbuttons]

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen