Burn-out bij jongeren: een nieuwe, maatschappelijke trend of een groeiend probleem? Steeds meer jongeren kampen met dit probleem, koppen de Nederlandse media namelijk regelmatig. Wat zit daarachter? Barbara Martens van Gingerhood verhaalt op Nu.nl dat jongere werknemers kampen met extreme vermoeidheid door factoren als onzekerheid, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze denkt dat het te maken heeft met de hoge verwachtingen die jongeren van het leven hebben.
“De Y-generatie, geboren na 1980, ziet in de media vooral uiterlijk mooie, perfecte mensen van de eigen leeftijd, die altijd gelukkig en succesvol zijn. Dan kijken ze naar hun eigen leven, en dat lijkt daar dan niet op.” Volgens Martens heeft de jongere generatie een te rooskleurig beeld van de toekomst. “Vaak valt die vies tegen.”
Burn-out bij jongeren – de oorzaak
Jongeren binnen een bepaalde leeftijdscategorie zijn opgevoed door ouders die zelf een hele andere opvoeding hebben gehad. Strenger, meer rigide, hard werken, hele andere normen en waarden. ‘Dat niet voor mijn kinderen’ hebben veel ouders gedacht. ‘Wij gaan het heel anders doen.’ Veel kan, veel mocht. En niet te vergeten: de financiële mogelijkheden zijn en waren er ook in de jaren negentig, begin 2000! Bovendien wil je het beste voor je kind, volledig begrijpelijk toch dat dit dan de opvoeding is?
Tegenslag
Wat niet onderkent is, is dat als je niet of weinig te maken krijgt met tegenslag, je daar ook niet mee leert omgaan. Als alles kan en mag, dan valt het vies tegen als dingen misschien anders werken in de praktijk dan wat je altijd hebt verwacht. Als niet de hele wereld op jou zit te wachten. En dan kan je toekomstbeeld inderdaad aardig op zijn grondvesten staan te trillen… Je zou kunnen zeggen dat de ouders een opvoeding hebben gehad die aan de ene kant van het spectrum lag en dat hun kinderen een opvoeding hebben genoten (nogmaals, vanuit de beste intentie) die helemaal aan de andere kant van het spectrum ligt. De balans ontbreekt. Een burn-out bij jongeren is hier een rechtstreeks gevolg van.
[tweetquote]”Burn-out bij jongeren – als niet iedereen op je zit te wachten…”[/tweetquote]
De oorsprong van een burn-out bij jongeren
Als we kijken naar de essentie van ziekte, naar de oorsprong van een burn-out, dan schreef ik hierover onder andere:
Wat wil een burn-out je vertellen?
Een burn-out begint ermee dat je teveel pikt en slikt. Je spreekt jezelf niet uit, komt niet voor jezelf op. Je verdedigd je eigen waarden niet. Een marteling, een lijdensweg en om dit te compenseren richt je je op dingen buiten jezelf. Materie of personen. En waarom pik jij dit allemaal? Omdat je bang bent dat er niets van je overblijft als je dit niet zou doen. Dat je identiteit, je leven, wegvalt. Dat je niets meer waard bent. Dat je niet meer gezien wordt. Vaak komt het ook voort uit een vorm van loyaliteit en trouw, naar je baas of een partner bijvoorbeeld. Je denkt daarmee anderen te helpen, maar het tegenovergestelde is waar.
Opkrabbelen uit een burn-out is lastig. Het is een proces dat een lange periode heeft nodig gehad om te ontstaan, maar ook een lange periode vraagt om weer van te herstellen. Je bent jezelf zo enorm voorbij gelopen. Bovendien ligt terugval op de loer. Je eigen-waarde gaan herkennen en erkennen anders zal een ander die ook niet zien, weten dat jij niets buiten jezelf nodig hebt en dat jezelf wegcijferen en opofferen voor jezelf de hoogste vorm van verraad is: verraad naar jezelf toe.
Kom voor jezelf op. Stop met het slikken van alles wat men op je projecteert en waarvoor jij jezelf ook aanbiedt. Stel niets boven jezelf. Forceer niets. Zorg voor jezelf. Stel jezelf op plaats nummer één.
Het toenemende aantal gevallen van een burn-out bij jongeren past helemaal in dit plaatje. Als je nooit ergens voor hebt moeten ‘vechten’, dan word je snel omver geblazen als het even tegen zit. Dan heb je onvoldoende grenzen leren stellen en dan vertrouw je onvoldoende op je eigen sterke basis als je helemaal teruggeworpen wordt op jezelf.
Zelfreflectie is zo waanzinnig belangrijk. Nogmaals, als iemand zichzelf onvoldoende heeft leren kennen dan word je bij tegenslag omver geblazen en stort je wereldbeeld in. Maar hoe vervelend dit ook is, uiteindelijk brengt dit je wel terug bij jezelf. Dat is ook het geschenk van ziekte waar ik het zo vaak over heb gehad. Ziekte brengt je terug bij jezelf. Ook voor een burn-out bij jongeren is dit het geval.
(Meer lezen over betekenis van verschillende ziekten? Klik dan hier om de kennisbank te bekijken).
Meer informatie over dit onderwerp kun je uiteraard teruglezen in mijn boeken. Je kunt ook mijn Ebook ‘Geheimen van ziekte en genezing’ gratis downloaden voor een uitgebreide beschrijving van de filosofie over de oorsprong van ziekte.
Connie Janssen
op 17 Nov 2015