Transformatie van rups en de vlinder - Spirituele depressie [2]
10 augustus 2012 

Transformatie van rups en de vlinder - Spirituele depressie [2]

Transformatie van rups naar vlinder. Deze week het vervolg op mijn blog ‘Spirituele depressie [1] – De rups en de vlinder’ (lees hier). In mijn nieuwe boek De alchemie van ziekte wordt dit proces uitgebreid beschreven. 

De rups en de vlinder

De rups en de vlinder. Er was eens een rups. Hij leeft zijn leven, hij kruipt wat rond over de grond en de planten, kortom, hij doet zijn ding maar het houdt niet over. Hij had eigenlijk wel wat meer poten willen hebben, groter willen zijn, een andere kleur willen hebben, minder hard willen werken voor zijn eten en leukere ‘rupsvrienden’ willen hebben. En een beetje meer rupsengeld zou ook mooi meegenomen zijn.

Een roep om verandering

De rups kruipt doelloos wat rond. Hij heeft wel wensen en verlangens, hij droomt er van een beroemde of meer getalenteerde rups te zijn, maar hij legt zich erbij neer dat dit het is. Het is immers alles wat hij kent. Hij is rups en hij blijft rups. Af en toe gaat hij eens een uitdaging aan of hij bindt de strijd aan met andere rupsen, maar dat is het dan ook wel. Maar toch, diep van binnen knaagt er wat aan hem. Hij voelt dat er meer moet zijn in zijn rupsenleven. Iets anders. Hij voelt en hoort de roep. Een roep om verandering. Een roep om iets anders, al kan hij zich als rups op geen enkele wijze voorstellen van wat voor grandeur de verandering en de transformatie zal zijn. Hij kent tenslotte alleen zijn leven als rups.

Verandering komt

Op een goede dag besluit de rups gehoor te geven aan die roep, aan dat weten van binnen. De kracht ervan is zo sterk geworden dat hij het niet langer kan negeren. Hij heeft geen flauw idee wat er gaat gebeuren, het enige wat hij weet is dat er iets anders moet. Het is de natuur. Evolutie. Ik denk dat we die roep allemaal kennen in ons eigen leven. De rups geeft zich over en voelt zich bevrijd. Al die beperkende gedachten en overtuigingen, al die dingen die niet meer bij hem passen worden losgelaten. Eindelijk! Smachtend kijkt de rups uit naar de dingen die zullen komen. Verandering komt, dat zeker, alleen ziet het er niet uit zoals de rups zich had voorgesteld. Hij voelt zich niet zo lekker, zijn rupsenpootjes doen zeer en hij wordt er ook niet knapper, slimmer of rijker door. In willekeurige volgorde…

transformatie

Niemandsland

Langzaam krijgt de rups spijt dat hij gehoor heeft gegeven aan de roep van binnen. Spijt dat hij geluisterd heeft naar de rupsen om hem heen en de geruchten over verandering en transformatie. De mind van de rups begint zich er mee te bemoeien. Is dit nou leuk? Het is een valstrik! Je moet terug naar je oude levenMaar het oude leven past niet meer. Wat eerst voldoende en genoeg was om de rups tevreden te houden, schiet nu tekort. Langzaam komt de rups erachter dat er geen weg terug meer is. Maar wat dan? De situatie is uitzichtloos en hij is er moedeloos van geworden. Hij krijgt steeds minder energie, heeft geen honger meer en geen zin meer om ’s ochtends op te staan. Geen interesse meer. In niets. Voor het eerst spreekt de rups met zijn vrienden over doodgaan. Hij wil dat liever niet, zoveel weet hij zeker, maar wat moet hij dan… Hij krijgt er nog meer spijt van dat hij ooit geluisterd heeft naar die stem van binnen, die hem aangespoord heeft tot verandering. Die hem aangespoord heeft zijn dromen te volgen. Groots te durven zijn. Zijn oude leven past hem niet meer en een nieuw, ander leven schijnt er niet te zijn. Hij zit in het Niemandsland. De rups sluit zich op, beweegt niet meer en ligt daar maar. Alles wat hij voelt, alles wat hem ooit gelukkig heeft gemaakt, is verdwenen. Hij kan net zo goed dood zijn. Hij bevindt zich in een cocon. Een cocon die alles buitensluit. Niets kan hem meer bereiken. Er is alleen dat grote, gapende zwarte gat
De rups heeft het gevoel opgesloten te zitten in zichzelf en hij kan geen kant meer op. In zijn wanhoop schreeuwt hij het uit. Laat dit eindigen. Als dit betekent dat dit het einde is, so be it. Als er een rupsengod bestaat, kom me dan halen. Neem me mee. Neem me mee…

Versmelting met de essentie van jezelf

Maar er gebeurt niets. ‘Niemand kan me horen, ik ben helemaal alleen’, zei de rups. Alles en iedereen heeft me verlaten en ik zit opgesloten. In mezelf, met geen mogelijkheid om te ontsnappen. Hij geeft zich over. Hij laat los. En het moment waarop hij zich volledig overgeeft, is het moment waarop hij transformeert. In een vlinder. Met vleugels en oogverblindende kleuren. Met een ander bewustzijn. Een ander wezen. Een wezen dat hij zich met geen mogelijkheid voor heeft kunnen stellen tijdens zijn leven als rups, met zijn rupsenbewustzijn.

transformatie

Dit is precies de fase waarin veel mensen zitten. Zij zitten in de cocon. In het Niemandsland. Zij kennen de wanhoop, het gapende zwarte gat, de uitzichtloosheid. En waarom? Omdat dit het mechanisme is dat gebruikt wordt om je te helpen je totaal over te geven. Om de kloof van het Niemandsland te overbruggen en uiteindelijk te versmelten met de essentie van jezelf.

Transformatie

Het proces zoals dat hierboven is omschreven hoeft niet op deze manier plaats te vinden. De transformatie van rups naar vlinder hoeft niet zwaar te zijn, maar het is wel hard werken. Werk dat alleen jij kunt doen. Onthoud wat de essentie is van het proces waar je doorheen gaat, namelijk de transformatie van rups naar vlinder. Door dat geschenk voor ogen te houden maak je de transformatie een stuk eenvoudiger voor jezelf. Het proces van spirituele depressie staat ook beschreven in mijn boek De alchemie van ziekte. Een proces dat ook voor de genezing van suikerziekte van belang is.

Ik ben benieuwd naar je reactie. Herken je dit? Bij jezelf of bij een ander? Laat me weten wat je denkt, je helpt mij en anderen ermee. Laat mensen weten dat ze niet alleen staan in hun gevoel!
Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!   

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Hunkapi
Door

Hunkapi

op 20 Oct 2012

Mooi stukje over spirituele depressie. Zit er middenin. Ik heb na n leven van onbewustheid na 32 jaar toen ik door alles kwijt te raken in zwart gat viel en niets anders kon dan me totaal over te geven, ca 2 jaar in een soort staat van verlichtijg mogen leven. Voor t eerst van mn leven hield ik van mezelf. Had ik geen partner nodig om gelukkig te zijn. Alles zit in jezelf. Ik dacht nooit meer terug te kunnen vallen....toen werd ik verliefd. De eerste 5 maanden waren prachtig. De man was bezet, maar ik genoot zonder verwachting gewoon van het gevoel. Totdat ik toch ging hopen dat hij ook van mij ging houden. Oude conditioneringen slopen erin...en nu zit ik weer te vol in mijn hoofd. Heb mijn studie stopgezet en baal ervan. Terug in het gevoel komen hoe het mij toen lukte lukt ook niet. Ben ten einde raad. Dit stukje lezen geeft me toch nog iets hoop. May all beings be happy.

Franklin
Door

Franklin

op 22 Oct 2012

Hoooi! Super zwaar als je in dit stuk zit. Blij dat het artikel iets heeft mogen bijdragen.Je kent het gevoel waar je heen wilt al, je bent al eerder geweest, het gaat je weer lukken! Wat het uitdagend maakt is dat we het vaak op dezelfde manier proberen te doen als 'toen' om er te komen. Een vast pad wat je kan belopen. Dat werkt vaak niet meer, zie de stukken over 'nieuwe energie'.Wat misschien nog helpt is dat er tot het einde van het jaar en groot thema speelt: vrijheid. Daar krijgt iedereen mee te maken. Die komt voort uit je eigen keuzes maken. Soevereiniteit. Alles in je leven weerspiegelt die keuzes. Tot het einde van het jaar zal het nog even pittig lijven, daarna wordt het 'makkelijker'!Sterkte! FranklinMisschien vind je de blog over 'hele en halve cirkels' nog leuk, even voor de glimlach!

M.Gierveld
Door

M.Gierveld

op 01 Feb 2013

Het verhaal van Spirituele Depressie heeft voor mij veel duidelijk gemaakt.Ik snap nu beter waar ik mij in bevind.En dat is zeker niet prettig.Het zou zo mijnverhaal kunnen zijn.Heel herkenbaar allemaal.. Ik weet alleen niet hoe ik hier uitkom. Loslaten en overgeven.Voor mijn gevoel heb ik dat gedaan.Maar er verandert niks. Het verhaal heeft mij heel goed gedaan omdat je jezelf er zo in herkent en weet dat je niet alleen hier in staat. En ook die vlinder maar voor ogen houd.Dank u wel voor het mooie verhaal.Ik heb er zeker veel aan gehad.

Ontwaken, bewustzijn en ziekte
Door

Ontwaken, bewustzijn en ziekte

op 12 Sep 2013

[…] vinden en bepaalde kenmerken herkennen, lees dan ook de blogs van de rups en de vlinder deel 1 en deel 2 eens. Dat maakt het misschien makkelijker om met de processen waar je wellicht middenin zit om te […]

Anja Wilting
Door

Anja Wilting

op 01 Sep 2020

Prachtig....slaat de spijker precies op zn kop.... Nog nooit me zo kunnen vinden in een uitleg over ik me nu voel.... Dank u

Franklin
Door

Franklin

op 17 Sep 2020

Heel graag gedaan Anja, het proces waar je in zit valt soms niet mee, maar misschien geeft het een beetje houvast nu je iets meer inzicht hebt over de dingen die in je leven gebeuren. Sterkte Anja! Lieve groet, Franklin

Viliën
Door

Viliën

op 14 May 2021

Wauw. Ik zit ook in dit proces. Niemandsland....kreeg deze site door van een bevriende ziel. Wauw precies gewoon precies niks meer niks minder. Het universum geeft mij zoveel boodschappen en tekens....gister op bed na een meditatie ,waarin ik opgebaard lag in een kist.....niet dood maar slapende. Kwam ik weer terug in de kamer mijn lichaam. Ik voelde iets kriebelen op mijn arm😳. En daar kroop hij, een heel lief klein inie mini rupsje. Geeft mij hoop! Ik kom hier doorheen! Sneller dan ik had verwacht zal ik ontpoppen tot die prachtige vrije vlinder.

Carolien
Door

Carolien

op 29 Sep 2021

Prachtig stuk, heel herkenbaar, nu begrijp ik waarom ik de laatste tijd erg veel rupsen op mijn weg tegenkom. Gisteren nog eentje die op mijn been kroop. Toen dacht ik nu ga ik nu ga ik eens op internet zoeken wat deze rupsen mij willen vertellen. Eigenlijk is jouw verhaal/uitleg een bevestiging voor mij want mijn gevoel zei me al, dat ik na coconen een prachtige vlinder ga worden en zo voelt het ook. Dank je wel!

Door

op 01 Oct 2021

Hoi Carolien, bedankt voor je mooie reactie. Heel mooi ook hoe je de symboliek omschrijft. Warme groet, Franklin

Nancy
Door

Nancy

op 07 Oct 2021

Van de week kwam ik een prachtige rups tegen. Helemaal alleen, midden op het wandelpad. Het trok mijn aandacht door zijn mooie blauwgroene kleur. Het liet me niet los en ben gaan zoeken op internet, tot ik bij dit artikel kwam. Wat een herkenning. Ik bevind me, net als de rups, in een niemandsland. Al jaren weet ik dat er 'wat anders' op me wacht, maar ik kom er maar niet. En terug naar mijn oude vertrouwde leven kan ik ook niet. Vooral in deze tijd is het moeilijk vast te blijven houden aan waar ik voor sta, maar ik probeer het los te laten en in mijn kracht te blijven staan. Dank je wel hiervoor!

Door

op 07 Oct 2021

Hi Nancy, dankjewel voor je bericht. Ik wilde nog even laten weten dat, mocht je het nodig hebben, het soms fijn is om wat reacties door te lezen. Je bent zeker niet alleen in wat je ervaart en soms is het gewoon fijn om dat te weten. Warme groet, Franklin

Mel
Door

Mel

op 11 Oct 2022

Mijn broer(tje) heeft twee maanden geleden een einde aan zijn leven gemaakt (48 j). Hij werd vanaf de puberteit geregeld geplaagd door depressies. Gisteren zag ik een half platgetrapte grote rups liggen. Ik heb hem uit zijn lijden verlost.

Door

op 11 Oct 2022

Hi Mel, oei, ja, een wrange symboliek. Het klinkt alsof je broertje al sinds zijn puberjaren een hele, hele lange zware weg heeft afgelegd. Veel sterkte voor jou en je geliefden Mel!

Reactie plaatsen