Spirituele depressie [1] - De rups en de vlinder
09 juli 2012 

Spirituele depressie [1] - De rups en de vlinder

Spirituele depressie is een fenomeen van deze tijd. Als je naar de stormachtige ontwikkelingen op het wereldtoneel kijkt, is het geen verrassing dat we ons middenin een veranderend bewustzijnstijdperk bevinden. En zoals altijd brengt verandering, zeker verandering die op zo’n grote schaal plaatsvindt, specifieke uitdagingen met zich mee. Eén van die uitdagingen is dus wat ik een ‘spirituele depressie’ noem. De kans is groot dat je dit bij steeds meer mensen om je heen gaat zien. Misschien herken je er zelfs al iets van bij jezelf of bij een ander. Daarom is het belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurt. 

‘Oude’ energie

In de ‘oude energie’ was sprake van dualiteit. Tegenstellingen. Mannelijk en vrouwelijk, Yin en Yang, zwart en wit. Je moest het ene leren kennen, zodat je het andere kon ervaren. Je trok energie aan van buitenaf om je werkelijkheid vorm te geven en je uit te drukken. Er zat een bepaalde volgorde in het creatieproces. Er waren bepaalde stappen die je kon nemen en die leidden tot een bepaalde uitkomst (creatie). Het tijdperk van visualisaties en affirmaties.

‘Nieuwe’ energie

In het nieuwe bewustzijnstijdperk, dat we nu betreden, werkt het anders. Dit tijdperk bestaat uit versmelting met jezelf. Je menselijke aspect versmelt met je essentie, je pure bewustzijn. Tijdens dit proces van versmelting ontstaat een nieuwe vorm van energie: ‘nieuwe energie’. Je trekt niet langer energie aan van buitenaf, maar de energie die je gebruikt komt voort uit jezelf. Zie het maar als een regeerbuisje waar je twee componenten in stopt (je essentie en je menselijke aspect) en waaruit, door samensmelting van deze twee elementen, een nieuw element ontstaat, namelijk nieuwe energie.

Niemandsland

spirituele depressieNieuwe energie werkt vele malen krachtiger en sneller dan oude energie. Maar er is een grote uitdaging. Het proces laat zich namelijk niet vangen. Er is geen structuur. Iedere keer als je met nieuwe energie werkt en denkt dat je het begrijpt en weet welke stappen je achtereenvolgens moet nemen, lukt het de keer daarop niet meer. Het is net een stuk groen zeep dat steeds wegschiet. Er is maar één manier om met deze energie te werken en dat is je in volledig vertrouwen overgeven aan je essentie. Je achterover laten vallen in het volste vertrouwen dat je wordt opgevangen. Je kunt het proces niet manipuleren. En daar ligt nu net de moeilijkheid. In een tijdperk waarin de maatschappij ingericht is op en in dienst staat van de mind, is dit nu net wat we niet willen. We laten de controle niet graag los en al helemaal niet aan het grote onbekende. Toch draait het daar in dit nieuwe bewustzijnstijdperk om. We moeten als het ware een stuk Niemandsland oversteken om bij onze essentie te komen en de enige manier om dat te doen is door totaal overgeven, door totaal loslaten, aan jezelf.

Spirituele depressie

Als je besluit je totaal over te geven, bestaat dat besluit er vaak uit dat je even je grote teen in het koude water van Niemandsland steekt en hem dan snel weer terugtrekt bij de minste geringste tegenstand in je leven. Ik geef gelijk toe, het is ook een grote uitdaging om je in totaal vertrouwen, ongeacht wat er gebeurt, over te geven aan jezelf. En dus heeft het collectieve bewustzijn daar iets op gevonden, iets wat ik een “spirituele depressie” noem. Een spirituele depressie is geen depressie in de gebruikelijke zin van het woord. Een spirituele depressie is een middel om je totaal over te geven. Dat is ook het geschenk dat erin verscholen ligt. Het is een middel dat wordt gebruikt om zo diep te gaan, zo ‘zwart’, dat het je niet meer uitmaakt wat er gebeurt en je totaal loslaat. In mijn boek, De alchemie van ziekte, beschrijf ik dit proces in het verhaal van de rups en de vlinder.

Lees hier het vervolg op het blog over spirituele depressie, de rups en de vlinder.


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Ontwaken, bewustzijn en ziekte
Door

Ontwaken, bewustzijn en ziekte

op 11 Sep 2013

[…] je dit blog interessant vinden en bepaalde kenmerken herkennen, lees dan ook de blogs van de rups en de vlinder deel 1 en deel 2 eens. Dat maakt het misschien makkelijker om met de processen waar je wellicht middenin […]

Linda
Door

Linda

op 20 Oct 2015

Mooie inleiding! Helder en duidelijk.

Joke
Door

Joke

op 03 Dec 2015

Heel herkenbaar.

Reactie plaatsen