Nelson Mandela was een fenomeen. Ook al was hij mens zoals jij en ik met al zijn tekortkomingen, hij laat een schat aan wijsheid achter om van te profiteren. Kunnen we dit ook toepassen op bijvoorbeeld ziekte en genezing?
Eerst even dit
Je kunt je focussen op al de dingen die je niet aanstaan en die voeden met je aandacht, maar je kunt je ook richten op andere dingen. Waar richt je je aandacht op? Jij bepaalt je mindset.
Zoals je inmiddels weet is het veranderen of bewust worden van je mindset, van je overtuigingen en conditioneringen, van wezenlijk belang om de stap naar genezing te kunnen maken. Toch is dat niet het enige wat het oplevert.
Door jezelf onder de loep te nemen, zul je jezelf ontdekken. Leer je wie je werkelijk bent. Wat bij je hoort en wat niet bij je hoort. De ballast van anderen die je in de loop der jaren op je hebt genomen laat je door het proces van zelfonderzoek weer los. Je komt bij jezelf uit. Weet je waarom dat belangrijk is? Het is belangrijk om jezelf te leren kennen, om bij jezelf uit te komen, omdat je daarmee van jezelf gaat houden. Je maakt weer contact met je hart.
Nelson Mandela
Laat me je een anekdote vertellen over Nelson Mandela. Mandela bokste in de avonduren en was een verdienstelijk amateur-bokser. Tijdens de bokslessen kwam hij erachter dat het belangrijk is om je tegenstander te leren kennen. Hoe reageert hij op je stoten, wat zijn zijn sterke en zwakke punten en hoe beweegt hij en op welk moment? Hij realiseerde zich dat hij dit later ook met zijn politieke tegenstanders zou moeten doen: hij moest ze zo goed mogelijk leren kennen. Daarnaast verdiepte hij zich in het wereldberoemde handboek van Sun Tzu, ‘De kunst van het oorlogvoeren’. Een logische keuze vonden zijn medestanders, maar ze begrepen niet waarom hij ook de taal van de onderdrukker leerde en Afrikaanse poëzie studeerde. Weet je wat hij zei? Hij zei: als je Afrikaans spreekt, dan raak je hen in het hart. Spreek hun geest niet aan, maar raak hen in het hart. Alleen dan kun je de verzoening vinden die je wilt bereiken. Alleen zo kun je uiteindelijk overwinnen.
Spreek iemands geest niet aan, maar raak hen in het hart. Alleen dan kun je de verzoening vinden die je wilt bereiken.
Hetzelfde geldt voor het overwinnen van een ziekte. Je kunt alleen genezen als je contact maakt met wat er leeft in je hart. Dat kun je alleen doen door te onderzoeken wat daar leeft. Je moet de taal van je hart leren spreken. Dat doe je door jezelf te onderzoeken. Zelfreflectie. Je moet jezelf in je hart kunnen raken. Dat is niet alles, er zit meer symboliek achter. Je moet ook de taal van de ‘tegenstander’, ziekte, leren spreken. Plaats het woord tegenstander hier wel in de juiste context gezien de werkelijke betekenis van ziekte. Je moet dus weten hoe je tegenstander, ziekte, reageert op wat je doet. Opnieuw geldt dat je daarvoor jezelf moet kennen. Welke reactie roep je op bij de tegenstander door de actie die jij onderneemt? Een voorbeeld. Als je last hebt van eczeem kan het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen of teveel stress zorgen voor een verhevigde eczeem aanval die zich uit in jeuk. Dat is de reactie van de ‘tegenstander’. Als je weet welke actie deze reactie uitgelokt heeft, namelijk stress of voedsel waar je lichaam niet goed op reageert, dan kun je er wat aan doen om het in de toekomst te voorkomen. Daarom zul je jezelf door en door moeten kennen.
Je moet de taal van de ‘tegenstander’, ziekte, leren spreken. Je moet dus weten hoe je tegenstander, ziekte, reageert op wat je doet.
Neem de angst voor ziekte weg
Laten we de lessen van Mandela opnieuw gebruiken. Uit jezelf leren kennen komt liefde voor jezelf voort. Vlak voor het begin van de finale van het memorabele wereldkampioenschap rugby in Ellis Park Stadium in Johannesburg in 1995, tussen Zuid Afrika en Australië, scandeerde het blanke publiek de naam van Mandela. Iemand in het gezelschap van Mandela merkte toen op dat het al die tijd niet ging om het bevrijden van de zwarten van slavernij, maar om het wegnemen van de angst bij de blanken. Het begrijpen van de tegenstander was niet alleen een tactische daad van Nelson Mandela, maar ook een daad van inleving en compassie. De weg naar genezing, de weg van zelfreflectie, is het leren kennen van je ‘tegenstander’, ziekte in dit geval, en de angst daarvoor wegnemen. De angst voor ziekte die zit opgeslagen in je lichaam, in je mind. Ook de angst voor verandering en, hoe paradoxaal ook, de angst voor genezing. Inleving en compassie voor jezelf. Opnieuw jezelf leren liefhebben.
Voor de liefhebbers: dit verhaal staat beschreven in mijn boeken. Het is een van mijn favoriete anekdotes, omdat er heel veel diepte en wijsheid in zit.
Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!
Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen.