Depressie en mentale blokkades
11 november 2013 

Depressie en mentale blokkades

Depressie en mentale blokkades die het licht willen zien vormen de kern van de vraag van deze week. Naar aanleiding van de blog ‘De keuze van de lezer’ vraagt Tinne wat helpt om door het Niemandsland te komen, terwijl er zoveel mentale en emotionele blokkades zijn die het licht willen zien en een depressie op de loer ligt. Zeker als deze fase ook nog eens een lange tijd duurt. Laten we eerst nog even kort beschrijven wat het Niemandsland is en waar het vandaan komt.

Niemandsland

Ik heb het Niemandsland beschreven naar aanleiding van de transformatie van oude naar nieuwe energie waar zoveel mensen momenteel inzitten. In de blogs Spirituele depressie – 1 (hier lezen) en Spirituele depressie – 2 (hier lezen) schrijf ik onder andere het volgende:

Nieuwe energie werkt vele malen krachtiger en sneller dan oude energie. Maar er is een grote uitdaging. Het proces laat zich namelijk niet vangen. Er is geen structuur. Iedere keer als je met nieuwe energie werkt en denkt dat je het begrijpt en weet welke stappen je achtereenvolgens moet nemen, lukt het de keer daarop niet meer. Het is net een stuk groen zeep dat steeds wegschiet. Er is maar één manier om met deze energie te werken en dat is je in volledig vertrouwen overgeven aan je essentie. Je achterover laten vallen in het volste vertrouwen dat je wordt opgevangen. Je kunt het proces niet manipuleren. En daar ligt nu net de moeilijkheid. In een tijdperk waarin de maatschappij ingericht is op en in dienst staat van de mind, is dit nu net wat we niet willen. We laten de controle niet graag los en al helemaal niet aan het grote onbekende. Toch draait het daar in dit nieuwe bewustzijnstijdperk om. We moeten als het ware een stuk Niemandsland oversteken om bij onze essentie te komen en de enige manier om dat te doen is door totaal overgeven, door totaal loslaten, aan jezelf.

Als je besluit je totaal over te geven, bestaat dat besluit er vaak uit dat je even je grote teen in het koude water van Niemandsland steekt en hem dan snel weer terugtrekt bij de minste geringste tegenstand in je leven. Ik geef gelijk toe, het is ook een grote uitdaging om je in totaal vertrouwen, ongeacht wat er gebeurt, over te geven aan jezelf. En dus heeft het collectieve bewustzijn daar iets op gevonden, iets wat ik een “spirituele depressie” noem. Een spirituele depressie is geen depressie in de gebruikelijke zin van het woord. Een spirituele depressie is een middel om je totaal over te geven. Dat is ook het geschenk dat erin verscholen ligt. Het is een middel dat wordt gebruikt om zo diep te gaan, zo ‘zwart’, dat het je niet meer uitmaakt wat er gebeurt en je totaal loslaat.

De oplossing

Aan het einde van de blog spirituele depressie – 2 heb ik het volgende geschreven over het proces van het Niemandsland:

De transformatie van rups naar vlinder hoeft niet zwaar te zijn, maar het is wel hard werken. Werk dat alleen jij kunt doen. Onthoud wat de essentie is van het proces waar je doorheen gaat, namelijk de transformatie van rups naar vlinder. Door dat geschenk voor ogen te houden maak je de transformatie een stuk eenvoudiger voor jezelf.

Tinne geeft in haar vraag al aan dat emotionele en mentale blokkades het licht willen zien. Een groot voordeel is dat Tinne zich er bewust van is dat ze in het Niemandsland zit. Maar al te veel mensen zitten vast in het Niemandsland en hebben geen flauw idee wat er aan de hand is. Die krijgen medicijnen toegediend, wat het proces verstoord, verergerd en vertraagd.

De oplossing? Bewust ademhalen. Eigenlijk verdwijn je in Niemandsland steeds meer in een cocon. Net als met bijvoorbeeld een depressie. Het is vastzittende energie. De beweging stopt, alles komt tot stilstand en de weg daaruit is bewust adem blijven halen. Je brengt daarmee de oerprocessen weer in beweging. Ademhalen is het eerste wat je doet als je op deze aarde komt. Je geeft daarmee aan dat je wilt leven. Met bewust ademhalen maak je een bewuste keuze voor het leven. Doe dit met compassie voor jezelf. Compassie voor het proces waar je doorheen gaat, voor de transformatie die je doormaakt. En dat is niets iets waar je gemakkelijk over moet denken: het oude past niet meer en het nieuwe is er nog niet. Pittig. Als je diep, bewust en met aandacht ademhaalt, kan er niets anders zijn en bestaan op dat moment. Het brengt je terug bij jezelf. Dit is de oplossing voor de momenten van paniek of het even niet meer zien zitten.

Depressie en mentale blokkades

In het boek De alchemie van ziekte staan de processen van het Niemandsland, de spirituele depressie en de oplossingen uitgebreid beschreven. Bovendien staat hierin beschreven wat het verschil is tussen een ‘gewone depressie’ en een spirituele depressie en hoe je dit kunt herkennen.

Enkele maanden?

Tinne noemt in haar vraag een periode van enkele maanden. Lastig te zeggen. Hoe lang het ook duurt, vecht er niet tegen. Onderga het. Geef je over. Weet dat het speelt en laat los. Daarmee maak je het proces in ieder geval veel eenvoudiger.

Controle en loslaten

Eigenlijk zijn deze twee onderwerpen een blog op zich waard. Ze zijn zo essentieel, zoveel mensen worstelen ermee, en het is zo lastig om onder de knie te krijgen.Vaak denken we dat we ons overgeven en loslaten, maar is dit absoluut niet het geval. We zeggen nog steeds met alles wat ons overkomt: dit wel en dit niet. Volledige overgave is accepteren wat er gebeurd, no matter what. Doe je dat? We kunnen slechts een klein stukje overzien van wat ons overkomt. Als het nodig is dat we een stap naar links maken en deze heeft ogenschijnlijk niks te maken met waar we mee bezig zijn, dan zeggen we: dit wil ik niet. Terwijl deze stap ons brengt waar we zijn moeten. Op een snelle en pijnloze manier. Maar al te vaak kiezen we dus voor een andere en moeilijkere weg, omdat we DENKEN dat deze beter is. Dat is wat ik bedoel.

Lieve mensen, vergis je niet wat we allemaal doen om ons leven onder controle te houden. Een groot deel van onze energie zijn we kwijt aan het in stand houden van ons huidige leven, ook al is dat soms nog zo belabberd. Koudwatervrees, angst voor verandering, het zijn zaken waarmee we het oude op zijn plaats houden. Pas eens zelfreflectie toe op dit onderwerp. Geef je je werkelijk over of probeer je (onbewust) je leven te controleren? Ben je (onbewust) bezig om alles in je leven op zijn plaats te houden of onderga je de veranderingen in je leven in het volste vertrouwen?

Ik hoop dat dit blog over depressie en mentale blokkades iets geholpen heeft. Bedankt voor je vraag, Tinne!

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Hans
Door

Hans

op 13 Oct 2019

Is er een verband tussen mentale blokkades en maagklachten... zoals misselijkheid en overgeven. Klachten die 4 ziekenhuizen niet kunnen vinden

Reactie plaatsen