Wat kan het Coronavirus leren van TBC of Tuberculose?
23 april 2020 

Wat kan het Coronavirus leren van TBC of Tuberculose?

TBC of Tuberculose als leermeester voor het Coronavirus. HUH :)? Ik zal het zo uitleggen.

Eerst even dit. Halverweg maart publiceerde ik al een blog onder de naam ‘De spirituele betekenis van het Coronavirus’, waarin ik schreef dat het Coronavirus vooral een economisch virus is (klik hier als je dit (nog eens) wilt lezen). Het lijkt me dat dit inmiddels wel duidelijk is… Het laat de enorme onbalans in de wereld zien.

Het leven in de maatschappij is nog verre van normaal, maar er is inmiddels genoeg tijd verstreken om van iets meer afstand naar het Coronavirus te kijken. Er wordt zelfs al over een ‘versoepeling’ gesproken. Als dat lukt en we kunnen wat rustiger ademhalen, ontstaat er ook ruimte om schitterende dingen van deze situatie te leren! 

TBC of Tuberculose 

Laten we bij het begin beginnen. 

Wat heeft een mantoux test te maken met Corona? En wat heeft Corona te maken met TBC of Tuberculose? En wat heeft tuberculose te maken met India? Dat gaan we nu dus uitvinden. Cliffhanger 🙂 

Ik hoorde laatst iemand vertellen over de mantoux test. De mantoux test is een manier om te testen of je tbc of tuberculose hebt.

Wat ik hoorde en wat me fascineerde, was dat als je een mantoux test af zou nemen bij iedereen die in India leeft, er maar weinig mensen zouden slagen voor de test…

Tbc of Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte komt het meest voor in de longen, maar kan ook voorkomen in andere organen, zoals hart, wervels en lymfeklieren. De meest voorkomende vorm is longtuberculose.


Bij de meerderheid van de mensen die leven in India, ik kan beter schrijven, bij de overgrote meerderheid, zou je sporen van de bacterie die TBC veroorzaakt in het lichaam vinden. Maar ondanks dat deze bacterie terug te vinden is in het lichaam, is het niet zo dat zo’n beetje alle inwoners in India aan TBC leiden. Er zijn relatief weinig  sporen van TBC terug te vinden in het lichaam van de mensen aldaar. Hoe komt dat? 

Het antwoord is simpel: de bacterie heeft geleerd met ons samen te leven en de mens in deze regio heeft geleerd met deze bacterie samen te leven.

De TBC bacterie weet dat als hij te agressief opereert, het lichaam van zijn ‘host of gast’ het niet gaat overleven. En dan heeft hij zelf een probleem… En dus heeft de bacterie zich aangepast aan zijn natuurlijke omgeving.

TBC of Tuberculose

Coronavirus

Goed. Even doorschakelen naar het Coronavirus. Als je bovenstaande hebt gelezen, zou het dan logisch zijn dat het Coronavirus ‘dood en verderf’ wil zaaien in zijn natuurlijke omgeving? Dat is, wat je zou kunnen noemen, meer een menselijke eigenschap 😉 

Als het Coronavirus daar niet op uit is, zou het virus dan niet meer uit zijn en op zoek zijn naar een symbiose?

Symbiose is het langdurig samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten waarbij de samenleving voor ten minste een van de organismen gunstig of zelfs noodzakelijk is. De verschillende partners heten symbionten. De grootste partner is de gastheer.


Waarom gedraagt het virus zich dan zo agressief? Eigenlijk komt het erop neer dat het een soort ‘onkunde’ is van het virus. Het ‘overdoet’. En dat kan zelfs leiden tot de dood. En dus ook tot het einde van het virus zelf. Het leeft zo agressief, dat een mens met een zwak immuunsysteem dit niet overleeft.  

Een mooie om eens over te filosoferen

Een mooie om eens over te filosoferen, is jezelf te bedenken dat het Coronavirus in dieren leeft en daarvandaan de stap naar de mens heeft gemaakt. Het floreerde in het dier en net als in het verhaal over TBC of tuberculose leefde het in symbiose met zijn gastheer. Het betreffende dier. 

Er zijn triljoenen bacteriën en virussen in ieder mens. Deze bacteriën en virussen hebben de stap gemaakt naar een symbiose met hun gastheer. Ze ondersteunen ons zelfs als mens. Ze hebben geleerd met ons samen te leven. 

Het volgende is wel een prikkelende gedachte. Bedenk eens hoe de mens omgaat met de natuur en zijn natuurlijke omgeving. 

Als de natuur deze onbalans wil corrigeren, dan is de overstap van een dier (met zijn steeds kleiner wordende leefomgeving en alles wat de mens met dieren doet, waaronder het consumeren van bepaalde diersoorten) naar de mens niet zo’n gekke. Helaas met alle gevolgen en consequenties van dien. Ik zou dat ook doen als ik de natuur was… (zie ook kader hieronder).

  

Laten we om te beginnen eerst nog even naar kijken naar wat een virus is. Wat wil een virus ons ons vertellen? Waarom ontstaat een virus?

Een virus ontstaat omdat er iets is dat uit balans is in het bewustzijn van de mens. Het is goed te beseffen dat een virus ‘neutraal’ is. Het is simpelweg een vorm of uiting van energie, ongeacht of die uiting fysiek of mentaal is. De functie van een virus is dan ook om datgene wat uit balans is weer in balans te brengen. Dat is wat een virus doet. Belangrijk om dat niet te vergeten. Het helpt je om anders naar een virus te kijken. Een virus brengt in balans wat uit balans is.

Een virus is dus een uiting van energie. Energie is een vorm van communicatie. Als energie niet harmonieus of op de juiste manier resoneert, raakt het uit balans. Energie zal zichzelf daarna weer in balans brengen. Dat is een natuurlijk proces. Dus gebeurt er iets om het in balans te brengen. Dat is een van de dingen dat een virus doet. Dat geldt ook voor een virus in je fysiek lichaam. Het is een manier om energieën in je lichaam die uit balans zijn weer in balans te brengen.


Ondanks alle ellende die het virus oplevert en ondanks de vele slachtoffers die het maakt, laat het ook zien hoe we omgaan met elkaar en onze natuurlijke omgeving.

Verschilt het agressieve Coronavirus in die zin veel met hoe (agressief) wij als mens met onze natuurlijke omgeving omgaan? Zijn de mens en het Coronavirus eigenlijk niet hetzelfde?

TBC of Tuberculose

Het geschenk van ziekte

Weet je nog dat ik in mijn boeken vaak geschreven heb over het geschenk van ziekte? Ook al is dat soms lastig te zien als je middenin de shit zit, een ziekte brengt je ook terug bij je jezelf. Bij je eigen essentie. Hoeveel mensen zijn er wel niet die aangeven dat een ziekte het beste is wat ze is overkomen? De lessen en inzichten die een ziekte je kunnen leren, kunnen een leven lang profijt opleveren.

Zie het Coronavirus ook zo. Dit is echt een waanzinnige mogelijkheid voor ons als maatschappij, maar meer nog voor ons als mensheid, om dingen te veranderen. Dat laatste woordje is natuurlijk wel een beetje tricky… 🙂 Veranderen is meestal geen hobby van mensen en het roept angst en weerstand op.

Bovendien is de vraag: als alles straks weer ‘normaal’ is en we moeten leveren en presteren in de maatschappij, houden veranderingen dan stand? Want ik verwacht een ‘squeeze’. Scholen moeten veel inhalen, multinationals moeten leveren voor hun aandeelhouders en ook kleinere bedrijven moeten weer centjes scoren om de uitgestelde belastingen en hun werknemers te betalen.

Bovendien hangt die werkeloosheid en recessie er als het zwaard van Damocles boven; wanneer gaat ‘ie vallen? En geldzorgen… zijn de grootste bron van zorgen die bestaat.

Terug naar het positieve van het Coronavirus

Het virus kan ons (uiteindelijk) meer bij elkaar brengen en het doet wonderen voor milieu, klimaat en natuur, maar vooral is het een gelegenheid om de (economische) ongelijkheid voor een deel weg te nemen. Dat is een groot geschenk! Voor ons allemaal. Maar zijn mensen standvastig genoeg om veranderingen door te voeren en vast te houden als de ratrace straks voor iedereen weer begint? Dit is de vraag die iedereen voor zichzelf moet stellen en… beantwoorden. 

Want die squeeze waar ik het over had, die ratrace, die gaat komen.

Meer dan ooit hebben we inmiddels kunnen zien dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Landen en mensen. Als er iets is dat het Coronavirus ons heeft geleerd, dan is het dat wel. Focus is bepalend voor wat je ziet: focus op de overeenkomsten en de verbondenheid in plaats van de vinger naar elkaar te wijzen en je te richten op de verschillen. Dan kunnen er wonderen gebeuren.

De Magie van verbondenheid die je misschien zoekt bestaat. En het zit in jezelf. 

Investeer in jezelf: Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!

Leer wat je absoluut moet weten over de oorsprong van ziekte. En hoe je deze kunt genezen! De Masterclass Geheimen van Genezing – Omdat niemand alleen in zijn ziekte zou moeten staan! Klik hier om de Masterclass te bestellen

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen