Verschil tussen oude en nieuwe energie
06 mei 2013 

Verschil tussen oude en nieuwe energie

Oude en nieuwe energie. Het verschil tussen oude en nieuwe energie is net zo groot als het verschil tussen de eerste televisies van halverwege de vorige eeuw en de huidige flinterdunne full colour HD flatcreens. Hoe zat het ook alweer?

De alchemie van ziekte

In mijn boek De alchemie van ziekte heb ik uitgebreid stilgestaan bij de verschillen tussen oude en nieuwe energie. Door middel van schematische afbeeldingen staat dit proces daarinduidelijk en begrijpelijk omschreven. Als gevolg van een veranderend bewustzijn krijgen steeds meer mensen met dit concept te maken. Momenteel krijg ik hier regelmatig vragen over. Goed om dit concept nog eens onder de aandacht te brengen.

Oude en nieuwe energie

Hoe ervaren we? Dat doen we door de twee uitersten te ervaren. Zo komen we erachter wat we wel en wat we niet willen. Wat bij ons past en wat niet. Yin en Yang, mannelijk en vrouwelijk, zwart en wit, we ervaren door tegenstellingen. We ervaren door dualiteit. Alles bestaat uit twee delen. Je zou het je zo voor kunnen stellen. Als je alleen licht zou zien, zou je geen contrast hebben en daarom niets kunnen zien. Door het donker ben je daartoe wel in staat. Je hebt licht én donker nodig. Dit concept is wat populistisch ‘oude energie’ wordt genoemd. Ervaren door dualiteit. Door tegenstellingen. Wat kenmerkend is voor oude energie is een bepaalde structuur. Er zit een bepaalde volgorde, een bepaalde voorspelbaarheid, verweven in oude energie. Als je stap één neemt, dan leidt deze naar stap twee. Er is een methode die je kunt volgen en die leidt tot een bepaalde uitkomst. Dit is creëren zoals dat in boeken als ‘The Secret’ wordt besproken. Wederom het visualiseren en het werken met affirmaties. Het nadeel van creëren in de oude energie is dat het vaak vanuit de mind komt en werkt op basis van macht, kracht en manipulatie van jezelf en anderen.

‘Het nadeel van creëren in de oude energie is dat het vaak vanuit de mind komt en werkt op basis van macht, kracht en manipulatie van jezelf en anderen.’

Nieuwe energie

Nieuwe energie is de integratie van je essentie en het menselijke aspect van jezelf. Zij bestaan niet langer uit twee aparte delen, maar versmelten tot één geheel. In dit versmeltingsproces ontstaat iets wat dus ‘nieuwe energie’ wordt genoemd. Daarbij spelen twee belangrijke kenmerken een rol. In de oude energie wordt energie van buitenaf aangetrokken om te creëren, weet je nog? In de nieuwe energie gebeurt dit niet langer. Tijdens de integratie van je essentie en het menselijke aspect, tijdens dit versmeltingproces, ontstaat iets nieuws. Houd dit simpel, zie het als twee chemische componenten die je in een reageerbuis stopt en waaruit iets nieuws ontstaat. De nieuwe energie die ontstaat, komt voort uit jezelf. Je trekt niet langer iets van buitenaf aan. Een energie die veel krachtiger is en veel meer potentie heeft dan oude energie. Houd dit ook weer simpel, zie het als energie 2.0.

‘Zie nieuwe energie als energie 2.0’

Wat het werken met nieuwe energie lastig maakt, is dat het zich niet door de mind laat vangen. De patronen, de structuur, de stappen die je kon nemen bij oude energie en waarvan je wist dat die leidden tot een bepaalde uitkomst, werken niet meer. Je kunt het proces niet meer vangen met je verstand. Iedere keer als je denkt dat je weet hoe het werkt, welke methode of stappen je moet volgen om een bepaalde uitkomst te krijgen, werkt het de keer daarop niet meer. Zie het maar als een stuk groene zeep dat  steeds uit je handen schiet. Het glipt steeds weg als je het  probeert vast te houden.

Nieuwe energie laat zich niet vangen

Terug naar de nieuwe energie en waarom dat proces zich niet laat vangen. Voor de intergratie van je essentie met het menselijke aspect is het nodig dat je je vanuit je mens-zijn totaal overgeeft aan de essentie van jezelf. Van wie je werkelijk bent. Daar ontstaat het probleem. De mind is koning. Veel mensen zitten gevangen in hun mind en denken dat alleen datgene wat je kunt zien het zo’n beetje wel is hier in het aardse bestaan. Zien beperkt je zicht.

Niemandsland

Terug naar de materie. Om de kloof tussen je essentie en je menselijke aspect te overbruggen moet je een stuk niemandsland oversteken. Om dat te doen moet je volledig vertrouwen op je essentie. Op de impulsen die je voelt van binnen en die aangeven welke stappen je moet nemen. Bijvoorbeeld uit een relatie stappen, van baan veranderen, meer tijd voor jezelf  nemen of durven zijn wie je bent. Dat soort impulsen. Impulsen die aanzetten tot verandering. Het heeft te maken met volledig durven vertrouwen op jezelf en de controle loslaten. Dat is precies het punt waarop het lastig wordt, want wie doet of durft dat tegenwoordig nog? Dat zijn er niet veel en hier steekt onze vriend, de mind, de kop weer op. Je voelt de impulsen van binnenuit wel om te veranderen, maar het verstand begint in een ononderbroken stroom tegen je te praten: “ben je nou helemaal besodemieterd, weet je wel hoeveel geld je verdient bij deze werkgever?! Goed, misschien stimuleert mijn vriendin me niet en kan ik haar eigenlijk niet uitstaan, maar ik weet in ieder geval wat ik heb… Je hebt toch het talent niet om iets nieuws te beginnen… Wat zullen andere mensen ervan zeggen als ik mijn baan opzeg of met deze relatie stop?” Twijfel en angst slaan toe. Je steekt je grote teen even in het koude water van het niemandsland en trekt hem snel terug.

‘Om de kloof tussen je essentie en je menselijke aspect te overbruggen moet je een stuk niemandsland oversteken’

Fietsen

Hoe je dat Niemandsland kunt oversteken staat allemaal beschreven in mijn boeken. Waar het kort gezegd op neerkomt, is dat er legio valkuilen en uitdagingen op de loer liggen bij het overstappen van oude naar nieuwe energie. De belangrijkste is misschien wel dat het om een volledig vertrouwen van en in jezelf vraagt.

Laten we het proces van oude en nieuwe energie nog eens verduidelijken aan de hand van onderstaande metafoor. Stel je voor dat je op een fiets zit en begint te trappen. Je fietst en naarmate de tijd verstrijkt, begin je te zweten en zwaarder te ademen. Je fietst door het landschap, komt door een dorp, rijdt een heuvel over en vervolgt je weg steeds verder. Het landschap trekt aan je voorbij. Om ergens te kunnen komen zul je zelf van punt A naar punt B moeten gaan. Dit is de vergelijking die je kunt maken met oude energie. Het is dualiteit, het is oud, vermoeiend, maar het hoeft niet meer op deze manier.

‘Rijden’ in de nieuwe energie werkt anders. Je zit nog steeds op de fiets, maar je staat stil. Je trapt niet en je beweegt niet. Het is het landschap dat beweegt! Het landschap dat aan jou voorbij trekt in plaats van andersom. Wat je nodig hebt, komt naar jou toe in plaats van andersom. Dat roept direct twee nieuwe uitdagingen op. De eerste is dat we gewend zijn erop uit te moeten gaan om iets te krijgen. We zijn altijd symbolisch onderweg. Dat vraagt een grote aanpassing in het denken. We zijn gewend ergens voor te moeten vechten. Moeite te moeten doen. Onderschat niet hoe diep dit in je systeem verankerd zit. Het tweede is dat we, bijna zonder uitzondering, slecht zijn in ontvangen. Als we er geen moeite voor hebben moeten doen, als het ons gewoon aan komt waaien, voelen we ons bijna schuldig… Ken je mijn boek De gedachte nog? De gedachte die kon ontvangen en accepteren? Leuk om dat nog eens door te lezen!

Afhankelijk of je mijn boeken al gelezen hebt, heb ik deze blog gebruikt als korte introductie of als opfriscursus over oude en nieuwe energie. Veel meer over deze processen en hoe dit terugslaat op ziekte, suikerziekte en genezing, kun je lezen in mijn boek De alchemie van ziekte.

 

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Marco
Door

Marco

op 08 May 2013

Beste Franklin, Mooi omschreven hoe het werkt tussen de oude en nieuwe energie! Dit is zoals ik het bij mezelf de laatste tijd ook ervaar. We ervaren door tegenstellingen, al doen we dat niet houdt het eigenlijk in dat het leven stil staat en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Begrijp ik je dan goed dat het gaat om vereniging van je innerlijke tegenstellingen, bewustwording van je onbewuste wat zorg draagt voor innerlijke rust. Vanuit die rust luister je naar de impulsen of innerlijke stem en als je daar naar handelt, de veranderingen vanzelf op gang komen? Klinkt eigenlijk redelijk eenvoudig:) Groeten, Marco

Ivonne
Door

Ivonne

op 13 May 2013

Duidelijk weer gegeven en zo herkenbaar!

Franklin
Door

Franklin

op 13 May 2013

Dankjewel Ivonne!

Reactie plaatsen