Twijfel - Tips! Als je twijfelt bij alles wat je doet
23 mei 2012 

Twijfel - Tips! Als je twijfelt bij alles wat je doet

Twijfel… De eeuwigdurende, zelden aflatende en voortdurend de kop op stekende twijfel… Zelftwijfel. Daar word je soms toch helemaal gek van 🙂 Voor de mens die zijn pad bewust probeert vorm te geven is het een energie slurpend monster van ongekende proporties die je steeds de weg verspert. Het blokkeert je ontwikkeling. Nu meer dan ooit. 

Twijfel en Zelftwijfel

Waarom nu meer dan ooit? Het snel veranderende bewustzijn om ons heen trekt de mogelijkheid van een andere vorm van denken en creëren aan. We stellen andere prioriteiten. Aan onszelf, aan ons leven en aan onze omgeving. Er zijn andere potenties voorhanden. We voelen een diepe behoefte om ons los te maken van het beperkende collectieve bewustzijn en ‘sociale hypnose’. Verandering dus. Maar verandering gaat ALTIJD gepaard met twijfel. Zelftwijfel. En dat kan verhinderen dat je de stappen neemt die je eigenlijk wilt zetten. Twijfel slaat de opstand van het nieuwe neer. Komt dit je niet pijnlijk bekend voor:

  • Je hebt een krachtig en duidelijk inzicht. De vervolgstap die je in je leven moet nemen is je volledig helder. En een dag later twijfel je of het wel de juiste keuze is…
  • Er gebeurd iets prachtigs in je leven. Iets wat je precies zo hebt uitgezet en gecreëerd. En toch twijfel je of je dat echt wel zelf hebt gedaan… Was het toch geen toeval?
  • Je keert naar binnen en krijgt een prachtig antwoord of inzicht van jezelf. Je schrijft het op en je schrijft er zelfs bij dat je niet aan het antwoord moet twijfelen. En toch, de volgende dag… twijfel je of het wel van en uit jezelf komt. Of het antwoord wel klopt. Moet je het niet gewoon vergeten?
  • Je voelt je geïnspireerd door een nieuw idee dat diep van binnen komt opborrelen. Een nieuwe richting waar je grote passie voor voelt. En toch doe je er niets mee, want was het geen fantasie? Een dagdroom? Twijfel. Zelftwijfel.

Twijfel komt voort uit het verleden

Het goede nieuws is dat je niet de enige bent die deze gevoelens ervaart. Het is bijna epidemisch te noemen. Wat belangrijk is dat je weet dat twijfel voortkomt uit de mind. Het rammelt aan de boom van je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Twijfel is en gevolg van de dingen die je eerder hebt ervaren in het verleden. Twijfel herinnert je aan de ‘slechte ervaringen’ die je hebt gehad, nooit aan de goede. Het wil je beschermen tegen mislukking en falen, pijn en belachelijk gemaakt worden. Twijfel heeft dus een doel, maar het zet ook een hek om je dromen en aspiraties. Het zet je in de hoek zodra je een stap naar voren wilt doen en je comfortzone wilt verlaten.

Hoe kom je van twijfel af?

Hoe kom je van twijfel af? Allereerst door te begrijpen waar het vandaan komt. Zoals ik zojuist al schreef komt het voort uit eerdere ervaringen. Twijfel, zelftwijfel, wil je beschermen. Maar het is een mentale programmering. Meer niet.

Ten tweede door te beseffen dat je het gevecht met twijfel niet  in je hoofd moet aangaan. Rationaliseren heeft geen zin. Dat is zijn terrein. Daar is hij koning. Je speelt dan zijn spel en voor je het weet sta je schaakmat.

twijfel

Oplossing

De oplossing is simpelweg voorbijgaan aan het beperkende vermogen van de mind. Voorbij de twijfel kijken. Door creatieve energieën in te brengen. Door te voelen en ervaren wat voor potentie achter de twijfel ligt, in plaats van spelletjes te spelen in de mind. Zeker, je zal twijfel horen brullen en schreeuwen op de achtergrond als je eraan voorbij gaat, het zal proberen je terug te duwen in zijn keurslijf, maar uiteindelijk zal het geraas verstommen en verworden tot een zwak gemurmel. Laat twijfel maar rondscharrelen op de schroothoop van emoties uit je verleden, voor jou is het tijd verder te reiken. Nieuwe potenties wachten.

Wat zijn jouw gedachten over de saboterende eigenschappen van ‘twijfel’? Geef een reactie en maak anderen deelgenoot van jouw ervaringen over dit onderwerp.


Investeer in jezelf:
Klik hier om de boekenserie te bestellen die twijfels, angsten en onzekerheden wegneemt en vertrouwen teruggeeft. Laat je leiden langs de valkuilen van ziekte en genezing en de specifieke uitdagingen die leven in deze tijd met zich meebrengt!    

Over de schrijver
Franklin Leers (1973) is als life coach, spreker, auteur en origineel denker gespecialiseerd in empowerment en de oorsprong van ziekte. Zijn pragmatische aanpak en vermogen om ingewikkelde materie te vertalen naar alledaagse en herkenbare gebeurtenissen heeft hem bij zijn lezerspubliek de bijnamen ‘filosoof van het dagelijks leven’ en de ‘Paulo Coelho van de lage landen’ opgeleverd.
Reactie plaatsen